×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Aneks kuchenny - jak go funkcjonalnie zaaranżować

Aneks kuchenny - jak go funkcjonalnie zaaranżować

Autor: mg
Dodano: 28 maj 2019 10:37
Zaktualizowano: 29 maj 2019 08:35

Nawet mała kuchnia może być funkcjonalna. Wystarczy tylko dobrze przemyślany projekt. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aranżując aneks kuchenny.

Czytaj też: Kuchnia w kształcie litery L - projekty do większych wnętrz

W większości polskich domów kuchnia nie jest wyłącznie miejscem do gotowania. To ważna przestrzeń życia rodziny, w której toczą się rozmowy i odbywają spotkania towarzyskie. Projektanci nowoczesnych wnętrz doskonale odpowiedzieli na tę potrzebę – we współczesnych mieszkaniach kuchnia jest połączona z pokojem dziennym. 

W praktyce bywa jednak tak, że mimo otwartej przestrzeni, faktyczna powierzchnia robocza, którą wykorzystujemy do przygotowywania posiłków, ulega zmniejszeniu. Dlatego tak ważne jest, by dobrze przemyśleć swój projekt. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pozwolą Wam urządzić funkcjonalny aneks kuchenny.

Trójkąt roboczy to złota zasada w projektowaniu kuchni. I jakkolwiek w przypadku dużych pomieszczeń możemy w pewnych sytuacjach iść na ustępstwa, tak przy niewielkich powierzchniach wygoda gotowania powinna być podstawą. 

Aneksy kuchenne usytuowane są zwykle przy jednej ścianie, dlatego zaleca się następujące rozmieszczenie sprzętów: lodówka, blat roboczy, zlewozmywak, blat roboczy, płyta grzewcza plus piekarnik – mówi Roman Timofiejuk z firmy Romtex z Centrum Handlowego Fasty. Taka kolejność odpowiada naturalnym etapom pracy podczas przyrządzania posiłków. Najpierw wyciągamy rzeczy z lodówki, następnie myjemy je i przygotowujemy do gotowania lub smażenia.

Pamiętajmy także, aby blaty robocze pomiędzy poszczególnymi sprzętami miały odpowiednią odległość. Ciężko jest jednak ustalić dokładne wymiary, ponieważ każda kuchnia jest inna. Najwięcej miejsca warto zostawić sobie między zlewozmywakiem a płytą – to właśnie tam będziemy przecież kroić i mieszać poszczególne składniki dań.

 

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także