Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

W trakcie prac projektowych przestrzeń 130-metrowego apartamentu została podzielona na dwie strefy, tak żeby mogła z niego wygodnie korzystać czteroosobowa rodzina. Fot. Viva Design

W trakcie prac projektowych przestrzeń 130-metrowego apartamentu została podzielona na dwie strefy, tak żeby mogła z niego wygodnie korzystać czteroosobowa rodzina. Fot. Viva Design

  • Autor: mg
  • 03 paź 2018 10:49 (aktualizacja: 15 paź 2018 09:08)

Design z pomysłem - zobacz wysmakowany apartament na Saskiej Kępie

Apartament na warszawskiej Saskiej Kępie jest wypadkową poczucia estetyki właścicieli oraz niebanalnych pomysłów architektów ze studia Viva Design.

Czytaj też: Minimalistyczna kuchnia - zobacz realizację prosto z Londynu

W trakcie prac projektowych przestrzeń 130-metrowego apartamentu została podzielona na dwie strefy, tak żeby mogła z niego wygodnie korzystać czteroosobowa rodzina. W części dla dzieci znalazły się pokoje dla syna i córki, każdy z osobną łazienką, a w części dla rodziców - ich sypialnia z łazienką oraz garderoba. Wspólną przestrzeń dla domowników i odwiedzających ich gości tworzy przestronny salon z otwartą kuchnią, gabinet, który - jeśli jest taka konieczność - pełni rolę dodatkowego pokoju gościnnego oraz tzw. część gospodarcza z dużą pralnią i toaletą dla gości. 

Mieszkanie robi wrażenie już od wejścia. Na wprost drzwi rzuca się w oczy efektowna szklana mozaika z kwiatowym wzorem zaprojektowanym specjalnie na zamówienie gospodarzy. Pomysłowym rozwiązaniem w przedpokoju jest wnęka z pięknym onyksem. Można tu przysiąść np. podczas wkładania butów. Rozwiązanie to ukryto w dużej szafie na okrycia wierzchnie, z frontami wykonanymi ze spieków kwarcowych Laminam.

Szlachetnych materiałów w tym apartamencie nie brakuje: egzotyczne forniry, postarzane lustra, tapety. Na podłogach deski przeplatane dużymi płytami imitującymi jasny, naturalny kamień. Salon od hallu oddziela regał zrobiony według projektu Viva Design, z chromowanym stelażem i półkami obitymi skórą. Za nim zaczyna się część wypoczynkowa z kominkiem i dużą biblioteką oraz wygodnymi skórzanymi sofami.

Strefa livingowa płynnie łączy się z jadalnią. Przy dużym stole znajdzie się miejsce na osiem osób. Stąd już tylko krok do kuchni. To królestwo pani domu, gdzie liczą się nie tylko ergonomiczne rozwiązania, ale i estetyka. Panuje tu nieskazitelny porządek, bo większość sprzętów została ukryta w przepastnej zabudowie meblowej z pięknymi frontami obłożonymi kamienną okładziną. Szafki kuchenne ustawione w kształt litery L zostały zrobione na zamówienie u stolarza. Fornir w ciepłym, miodowym kolorze pięknie kontrastuje z kamiennymi detalami. Na blatach i ścianach zastosowano jasny kwarcyt. Spora wyspa kuchenna z wmontowaną płytą indukcyjną to dodatkowy blat do pracy, ale też do spożywania szybkich posiłków.

W sypialni właścicieli pierwsze skrzypce gra wielkie łóżko. Tuż obok zaaranżowano garderobę z frontami z przydymionego szkła. Reprezentacyjnym miejscem w części prywatnej gospodarzy jest ich łazienka. Centralną jej część zajmuje mebel pełniący rolę komody z dwoma wpuszczonymi w blat umywalkami oraz blatem granitowym. Z kolei w gościnnej łazience podświetlana, ażurowa ściana została wykonana przez stolarza, zaś podłogi i ściany wyłożono kamienną okładziną, a na ich tle ustawiono wolno stojącą umywalkę obłożoną naturalną skórą.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ