Funkcjonalne rozwiązania w kuchni. Skorzystaj z porady eksperta!
Inaczej wygląda kuchnia singla, a inaczej licznej rodziny. W inny sposób urządzi kuchnię amator codziennego gotowania, a w inny - ktoś, kto preferuje dania z półproduktów. Na jakie rozwiązania zwrócić uwagę - radzi ekspert w dziedzinie projektowania wnętrz.
Porad udziela architekt Dorota Maksymowicz z biura projektowego The Space:
Zacznijmy od zadania sobie pytania „Czego naprawdę potrzebujemy” tutaj chodzi zarówno o ilość szafek, szuflad i schowków, ale też o sprzęty AGD. Inaczej wygląda kuchnia singla, a inaczej licznej rodziny. Z drugiej strony postaw na ergonomię. Kuchnia musi być przede wszystkim wygodna, bezpieczna, z odpowiednio ustawionymi sprzętami. Nie powinno być to miejsce w którym kręcimy się w kółko i np. z pozmywanymi naczyniami musimy wędrować na drugą stronę kuchni, gdzie zlokalizowana jest szafka. Warto urządzić kuchnię najpopularniejszymi modułami szafek 60 cm. Pamiętajmy, że standardowa szerokość sprzętów AGD właśnie tyle wynosi. Z łatwością zamontujemy więc piekarnik czy zmywarkę. Górne szafki powinno się zawiesić co najmniej 50 - 60 centymetrów ponad blatem. Podwieszenie na tym poziomie mebli usprawnia sięganie po produkty umieszczone w szafkach, jednocześnie meble nie przeszkadzają nam w pracy.
W kuchni dobrze jest ograniczyć ilość faktur i materiałów wykończeniowych do minimum. To da wrażenie, że jest zawsze uporządkowana i czysta. Ważne jest też oświetlenie. To, jak oświetlimy swoją przestrzeń roboczą wpłynie znacząco na to czy w ogóle z tej przestrzeni będziemy korzystać.