×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jak dobrać blat, by podkreślić klimat kuchni?

Jak dobrać blat, by podkreślić klimat kuchni?

Autor: bm
Dodano: 27 sie 2018 13:13
Zaktualizowano: 28 sie 2018 13:22

Blat jest zwykle tym elementem kuchni, który najbardziej rzuca się w oczy, dyktuje styl aranżacji wnętrza, podkreśla kolorystykę frontów, nadaje klimat.

Odpowiedź na pytanie, z czego najlepiej wykonać blat kuchenny, aby spełniał wszystkie oczekiwania użytkownika, nie jest łatwa. Obecnie na rynku paleta rozwiązań jest bardzo szeroka, a tak naprawdę każdy z dostępnych materiałów ma wiele zalet. Warto się im bliżej przyjrzeć, bo blat to wybór na lata.

Blaty z naturalnego drewna to rozwiązanie, które zawsze będzie na czasie, szczególnie dla tych użytkowników, którzy cenią urok klasyki i ciepło, które we wnętrzu tworzy ten materiał. W pomieszczeniach tradycyjnych, urządzonych w ciepłych tonacjach doskonale zaprezentują się gatunki rodzime takie jak buk, dąb czy jesion. Natomiast gatunki egzotyczne cechujące się mocną, żywą kolorystyką oraz zróżnicowanym usłojeniem staną się przykuwającym uwagę elementem wystroju wnętrza nowoczesnego.

Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą dla blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia. Indywidualny charakter kuchni doskonale podkreślą blaty z konglomeratu kwarcowego. Inspirujące kolory i wysoki poziom twardości materiału pomogą stworzyć wnętrze zarówno funkcjonalne jak i ekskluzywne.

Blaty stalowe mają swój charakter, potrafią zaskakiwać ciekawą fakturą i rodzajem wykończenia, bowiem stal w zależności od procesu walcowania, na gorąco czy na zimno, uzyskuje różne cechy i właściwości. Walcowana na zimno jest gładka i odpowiednio cienka, po nałożeniu na specjalny stelaż tworzy blat, który spotkać można w kuchni niemal każdej restauracji. Natomiast stal walcowana na gorąco może mieć różnorodną fakturę, która przypomina słoje drewna, fakturę betonu czy też po laserowym oszlifowaniu błyszczy się drobinkami, do złudzenia przypominając diamenty.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także