Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Apartament na Mokotowie. Projekt: Pracownia MGN. Fot. Pracownia MGN

Apartament na Mokotowie. Projekt: Pracownia MGN. Fot. Pracownia MGN

  • Autor: mg
  • 24 maj 2018 10:24 (aktualizacja: 25 maj 2018 10:16)

Jak połączyć we wnętrzu klasykę z nowoczesnością?

Właścicielka prezentowanego apartamentu nie miała sprecyzowanego zdania, jaki styl najbardziej jej odpowiada. Skłaniała się ku nowoczesności, ale bliska jej sercu była również bardziej dekoracyjna klasyka. Projektantka uznała, że pogodzenie odmiennych upodobań nie jest żadnym problemem. Zobaczcie, jak zostały połączone w jednym mieszkaniu oba style.

Wielkość kuchni została dostosowana do upodobań użytkowniczki, która bardzo lubi gotować. Zabudowa w kształcie litery U zapewnia jej długie blaty robocze, odpowiednie do eksperymentów kulinarnych oraz mnóstwo schowków, w których może trzymać potrzebne do tego produkty i naczynia. Fronty szafek zostały wykończone ozdobnymi listwami, które przełamują nowoczesny charakter zabudowy kuchennej z wysoką szafą na jednej ścianie i półwyspem umownie oddzielającym ten aneks od reszty strefy dziennej.

Ścianę za płytą grzewczą chroni duża tafla barwionego szkła, którego odcień został dopasowany do koloru ścian w części wypoczynkowej pomieszczenia.

Część jadalną urządzono pod przeszkloną ścianą. O wyborze tego miejsca, oddalonego od aneksu kuchennego, zadecydowało głównie padające z okna naturalne światło. Stół bowiem służy właścicielce nie tylko do jedzenia, ale także do pracy.

Nad stołem na toczonych nogach w starym stylu wiszą minimalistyczne lampy z kloszami z betonu. Kanapa o nowoczesnej formie, a pod sufitem – listwy ozdobne sztukateryjne z dawnych kamienic rodem. Jak widać, z pozoru nieprzystające do siebie koncepcje aranżacyjne mogą żyć w pełnej symbiozie.

Szerokie wejście do sypialni można zasłonić, zaciągając zasłony albo zasunąć chowane w ścianie drzwi. W niewielkiej sypialni króluje duże łóżko z tapicerowanym zagłówkiem. Ścianę za wezgłowiem wykończono dekoracyjnie listwami sztukateryjnymi, tworzącymi rodzaj panneau. Boczną ścianę zagospodarowano półkami przeznaczonymi na książki i ozdoby.

Dobre oświetlenie do czytania przed snem dają oryginalne kinkiety z dwoma źródłami światła. Zamiast tradycyjnych szafek nocnych – lekkie stoliki, które w razie potrzeby można przenieść do salonu, by służyły jako stoliki kawowe. 

Po powiększeniu łazienki kosztem wąskiego korytarzyka powstało przestronne pomieszczenie, w którym zmieściły się wszystkie urządzenia sanitarne i niezbędne schowki. W szafce pod umywalką ukryto pralkę.

Całą szerokość pomieszczenia zajmuje obszerna kabina prysznicowa bez brodzika (odpływ jest w odpowiednio wyprofilowanej podłodze), wydzielona z łazienki ścianką ze szkła hartowanego. Wnętrze wykończono dużymi płytkami pięknie żyłkowanego marmuru.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ