Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Inwestorzy postanowili nieco zmienić układ swojego mieszkania na bardziej funkcjonalny i urządzić je tak, żeby było bardziej przytulne. Projekt: Clou Design. Fot. Clou Design

Inwestorzy postanowili nieco zmienić układ swojego mieszkania na bardziej funkcjonalny i urządzić je tak, żeby było bardziej przytulne. Projekt: Clou Design. Fot. Clou Design

  • Autor: mg
  • 02 kwi 2019 11:08 (aktualizacja: 07 kwi 2019 14:24)

Jak powiększyć małe mieszkanie - zobaczcie realizację pełną pomysłowych rozwiązań

Czy z niewielkiego i mało funkcjonalnego mieszkania da się zrobić wygodne, dobrze rozplanowane i całkiem spore? Architektkom z pracowni Clou Design to się udało, co potwierdza prezentowany projekt.

Ewa z Piotrem zapragnęli zmienić swoje dotychczasowe mieszkanie w centrum Kielc i urządzić je tak, żeby było bardziej przytulne. Nie przewidywali wielkich zmian, ale na wszelki wypadek postanowili oddać sprawę w ręce młodych architektek z ich rodzinnego miasta: Weroniki Janaszek i Katarzyny Jagiełło z pracowni Clou Design.

Właścicielom zależało na jasnym, przestronnym wnętrzu o ciepłej i stonowanej kolorystyce – wyjaśnia Weronika. Nie chcieli nowoczesnych, błyszczących materiałów, chromowanych i pretensjonalnych. Oboje stawiali na przytulność, raczej oszczędność w dekoracjach i kolorystyczną harmonię. Zdecydowałyśmy się nadać wnętrzom więcej przestrzenności, świeżości i nowoczesności, ale w klasycznym wydaniu – opowiada Weronika.

Mieszkanie w kamienicy wymagało nie tylko przebudowy, ale też remontu, dlatego projektantki postanowiły pójść na całość, nie obawiając się ewentualnych zniszczeń spowodowanych wyburzeniami. Na pierwszy ogień poszła ściana oddzielająca sypialnię od kuchni. Runęła prawie w całości. W ten sposób kuchnia została otwarta na duży pokój, do którego przeniesiono salon z jadalnią. Z kolei w dotychczasowym salonie powstała całkiem spora sypialnia z wyjściem na balkon. Udało się również powiększyć łazienkę, zabudowując wnękę, która była w salonie – okazała się ona wymarzonym miejscem na prysznic.

Przebudowa była większa niż się spodziewali właściciele, ale – jak mówią – opłacało się. Zyskali sporo miejsca, mają dużą sypialnię i więcej przestrzeni w salonie. Weronika i Kasia zaproponowały spokojną kolorystykę w odcieniach przełamanej bieli, brązów i zieleni. Idealnie udało się połączyć podłogę z egzotycznego drewna z blatami oraz frontami górnych szafek kuchennych. Czekoladowy odcień winylowych desek podłogowych marki Designflooring ładnie odcina się od białych listew Creativa. Właściciele zdecydowali, że większość mebli w salonie – okrągły stół, który nie zabiera dużo miejsca oraz niski bufet – będą białe. Biel optycznie powiększa przestrzeń, dlatego w tym kolorze jest też przeszklona witryna na książki, szafy w przedpokoju oraz stolarka. Bardzo ładnie udało się zlicować ze ścianami drzwi wejściowe, które przez to stały się prawie niewidoczne. Ścianę, która oddzielała przedpokój od reszty pomieszczeń, wyburzono na tyle, żeby stworzyć wrażenie większej przestrzeni. Projektantki zdecydowały się jednak zachować jej fragment po to, żeby wytyczyć granicę pomiędzy strefą wejściową a prywatną.

Jak urządziły sypialnię? Przede wszystkim postawiły na pozytywna energię! Sypialnia nie może być przecież smutna, dlatego gospodarze zgodzili się na wprowadzenie do pokoju akcentu kolorystycznego w postaci tapety Allegro marki Khroma w botaniczne motywy – tylko na jednej ze ścian. Do ściany w delikatne desenie roślinne udało się idealnie dobrać wygodną, rozkładaną sofę w podobnym odcieniu zieleni. Żeby zyskać więcej miejsca, w nocy zastępuje ona łóżko. W łazience projektantki nie wygospodarowały miejsca na wannę – jest zbyt mała – ale prysznic w zupełności Ewie i Piotrowi wystarcza. Znalazł się za to kąt na pralkę. Kolorystyka konsekwentnie jak w całym mieszkaniu utrzymana jest w tonacji brązów i bieli, rozweselona dekorami w geometryczne motywy.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ