Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Häfele

Häfele

  • Autor: mg
  • 23 lis 2017 10:29 (aktualizacja: 24 lis 2017 10:17)

Jak zaaranżować funkcjonalną kuchnię w bloku?

Niewielki metraż wcale nie stanowi przeszkody w urządzeniu funkcjonalnej i wygodnej kuchni. Gdzie zaplanować lodówkę, a gdzie zlewozmywak? Podpowiadamy, jak urządzić tą przestrzeń zgodnie z zasadami ergonomii.

Urządzenie komfortowej kuchni w mieszkaniu znajdującym się w bloku to nie lada wyzwanie. O wyspie na środku pomieszczenia możemy pomarzyć, a lodówkę, płytę grzewczą, zlew i masę miejsca do przechowywania musimy zmieścić na kilku metrach. Jak? Kluczowe jest trzymanie się zasad kuchennej ergonomii. 

Podziel na strefy

W kuchni odbywa się mnóstwa pracy – by ta przebiegała sprawnie, należy odpowiednio rozplanować całe pomieszczenie. Na proces „gotowania” składa się przecież także pieczenie, mycie, krojenie, wykorzystywanie mnóstwa składników i akcesoriów. Ważną rolę odgrywa podział na strefy. Tych wyróżniamy pięć:

- gotowania i pieczenia – z płytą grzewczą i piekarnikiem,
- przygotowywania – z blatem roboczym,
- zapasów – z lodówką,
- zmywania – ze zlewozmywakiem,
- przechowywania – szafki górne i dolne.

Maksymalne wykorzystanie tej ostatniej będzie kluczowym zadaniem – to tam trafią suche produkty spożywcze, zastawa, garnki i akcesoria. Jak to zrobić?

Podstawę kuchni powinny stawić pojemne, wytrzymujące duże obciążenia szuflady, wyposażone w prowadnice ułatwiające ich wysuwanie i zamykanie bez wysiłku. Swoją rolę odegrają też sortowniki, które pozwalają zachować porządek – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Warto zaplanować wysoką zabudowę – górne szafki, wyposażone w eleganckie, unoszone dzięki podnośnikom fronty, dopełnią przestrzeń wizualnie i pozwolą wykorzystać miejsce ponad linią oczu. Jak zaplanować poszczególne strefy? 

Wykorzystaj trójkąt roboczy

Tworząc projekt kuchni, należy pamiętać, że niezwykle ważną rolę odgrywa pojęcie tzw. trójkąta roboczego. Ten stanowią lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza (kuchenka), czyli elementy wykorzystywane praktycznie w każdym procesie gotowania. Odległość między wierzchołkami tego „trójkąta” powinna być stosunkowo niewielka – długość wszystkich boków powinna wynosić od ok. 4 do 6 m. Urządzając kuchnię, należy ocenić, na co pozwala nam przeznaczony na nią metraż. Dzięki temu łatwiej będzie wybrać kształt litery, któremu będzie odpowiadało pomieszczenie:

- Kształt I – zabudowa jednorzędowa, w której nie uda się zastosować idei trójkąta. Elementy są ułożone wzdłuż jednej ściany. Pracę ułatwić może jedynie zastosowanie odpowiedniej kolejności: lodówka, dalej blat, zlewozmywak i dopiero za nim płyta grzewcza

- Kształt U - ciągi robocze wzdłuż przeciwległych ścian, połączone trzecim, poprzecznym, często znajdującym się pod kuchennym oknem czy też na wprost od wejścia do kuchni. Kuchenkę i lodówkę ustawiamy w bocznych ciągach roboczych, unikamy umieszczania zlewu pod oknem, by nie blokować dostępu światła dziennego do strefy pracy

-Kształt L – sprzęty umieszczamy wzdłuż prostopadłych ścian, lodówkę i zlewozmywak pod jedną, kuchenkę pod drugą. Pozwala to zagospodarować dużo miejsca na blat roboczy między zlewem i płytą grzewczą

W przypadku, gdy nie możemy zagospodarować odpowiednio dużo miejsca na blat roboczy, możemy skorzystać z blatów wysuwnych. Rozwiązanie to pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń tylko w razie potrzeby i na co dzień nie zajmuje cennego miejsca – mówi Jakub Malinowski.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ