Podnośnik Free Up firmy Häfele. Fot. Häfele

Podnośnik Free Up firmy Häfele. Fot. Häfele

  • Autor: mg
  • 23 lis 2017 10:29 (aktualizacja: 24 lis 2017 10:17)

Jak zaaranżować funkcjonalną kuchnię w bloku?

Wykorzystaj każdy centymetr

By stworzyć w pełni funkcjonalną kuchnię, należy liczyć się z każdym centymetrem – miejsca do przechowywania, ale też odległości, jakie oddzielają sprzęty czy też wysokości poszczególnych elementów zabudowy. Wpływ na to ma m.in. wzrost głównych użytkowników kuchni. I tak, blat roboczy powinien znajdować się na wysokości od 85 do 90 cm, a jego standardowa szerokość wynosić 60 cm.

Ciekawym rozwiązaniem, z którego mogą korzystać również młodsi użytkownicy kuchni, są windy do blatów, pozwalające opuścić je elektrycznie do wysokości danego użytkownika – mówi Jakub Malinowski z Häfele.

Nie bez znaczenia jest również odległość między blatem a szafkami górnymi – ta powinna wynosić od 55 do 60 cm. Wisząc za nisko, będą utrudniały pracę, zbyt wysoko – sięganie po przedmioty. Wysokość ma znaczenie także w przypadku pochłaniacza. Ten powinien wisieć wyżej nad kuchnią gazową (65-70 cm) niż elektryczną (60-65 cm). Centymetry są ważne także przy aranżacji szafek dolnych – zazwyczaj staramy się umieścić w jednej linii szafki o podobnej szerokości. To rozwiązanie estetyczne, ale często pozostawiające dylemat - co zrobić z narożnikami i kilkunastocentymetrowymi przestrzeniami przy ścianach?

Warto skorzystać z takich rozwiązań jak półki wysuwne do szafek narożnych, które świetnie sprawdzają się przy przechowywaniu rzadziej używanych garnków czy wysuwne cargo do przechowywania butelek czy pojemników z przyprawami – mówi Jakub Malinowski.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ