Jak znaleźć miejsce do przechowywania w małej kuchni?
Szuflady z organizerami czy szafki ze specjalnymi wkładami ułatwiającymi dostęp do produktów i podręcznych przedmiotów? Jakie rozwiązania do przechowywania będą lepsze w niewielkiej kuchni?
Czytaj też: Gdzie zamontować kuchenną ociekarkę? 4 sprawdzone pomysły
Możliwości jest wiele. Miejsce do przechowywania zapewnią nam głębokie szuflady ze specjalnymi wkładami na garnki czy talerze, a także płytkie szuflady, które pomogą wykorzystać trudno dostępne miejsca np. pod piekarnikiem, w cokołach czy pod zlewozmywakiem. Dobrym rozwiązaniem są też wszelkiego rodzaju carga, które mogą pełnić rolę podręcznej spiżarni. Umieszczone w odpowiednim miejscu i niezbyt dużej odległości od płyty kuchennej, zmieszczą przyprawy i produkty spożywcze, których nie trzeba przechowywać w lodówce.
Urządzając kuchnię, warto pamiętać o odpowiedniej zabudowie szafek narożnych. To trudne miejsca, do których zazwyczaj mamy utrudniony dostęp. Na rynku jest jednak szeroki wybór koszy obrotowych i specjalnych systemów ruchomych półek, dzięki którym wypełnimy przestrzeń szafki i bez trudu będziemy mogli wyjmować jej zawartość.