Kącik jadalniany w kuchni - jak go zaaranżować?
Na uroczyste obiady i świąteczne spotkania najlepiej sprawdza się tradycyjna jadalnia. Ale codzienne śniadanie i szybki posiłek w ciągu dnia można spokojnie zjeść w kuchni, przy barze lub niewielkim stoliku.
Na kącik jadalniany możemy sobie pozwolić nawet w niewielkiej kuchni. Rozwiązania w postaci stolików o małych gabarytach lub składanych blatów ułatwiają zaaranżowanie takiego miejsca. Dobrym pomysłem jest też kuchenny bar z wysokimi hockerami, który doskonale sprawdzi się jako miejsce na szybki posiłek dla jednej lub kilku osób - w zależności oczywiście od powierzchni, jaką mamy do dyspozycji. Niektórzy lubią w kuchni ustawić pełnowymiarowy stół, niezależnie od tego, który stoi w jadalni. Na takie rozwiązanie - dobre w przypadku oddzielnych, zamkniętych kuchni - mogą sobie jednak pozwolić tylko posiadacze dużych mieszkań i kuchni i sporym metrażu.
O czym warto pamiętać urządzając kącik jadalniany w kuchni? Przede wszystkim o ergonomii i komforcie użytkowania pomieszczenia, o tym, żeby strefa jadalniana nie przeszkadzała w swobodnym korzystaniu ze strefy gotowania i odwrotnie. Warto też zadbać o estetykę wnętrza, o dopasowanie wszystkich jego elementów, tak by tworzyły razem harmonijną całość.