Kuchenna wyspa może być miejscem do przechowywania
Jest nie tylko praktycznym elementem i ozdobą kuchni, może też stanowić dodatkowe miejsce do przechowywania podręcznych przedmiotów. Kuchenne wyspa, wyposażona w półki i szuflady, staje się jeszcze bardziej funkcjonalna.
Odkąd wyspa stała się niemal wyznacznikiem modnej kuchni i przestała być zarezerwowana wyłącznie dla obszernych pomieszczeń, jej rola znacznie się rozszerzyła. Dziś wyspę możemy ustawić również w niewielkim wnętrzu z otwartym aneksem i sprawić, by była dodatkowym miejscem do przechowywania. Na wyspie zmieści się nie tylko sprzęt agd i blat roboczy, ale również szuflady, sprytnie ukryte szafki na kuchenny sprzęt, a nawet otwarte półki, na których możemy umieścić zastawę stołową lub zestaw książek kucharskich.
Traktując wyspę jako miejsce do przechowywania, warto jednak pamiętać o pewnych zasadach, które ułatwią nam korzystanie z niej. Przede wszystkim musimy zadbać o to, by szuflady miały dość miejsca na całkowite wysunięcie. W przypadku szafek warto zastosować systemy bezuchwytowe, dzięki czemu wyspa będzie stanowiła zwartą i zgrabną bryłę, bez niepotrzebnych elementów. Chyba że chcemy mieć kuchnię w stylu retro, wtedy odpowiednio stylizowane uchwyty dodadzą jej uroku.
W przypadku otwartych wnętrz kuchennych połączonych z salonem jedną stronę wyspy można wykorzystać w zupełnie "niekuchenny" sposób, np. tworząc tam podręczną biblioteczkę lub miejsce do wyeksponowania pamiątek z podróży czy innych bibelotów. Wyspa staje się wtedy elementem wiążącym stylistycznie dwie strefy mieszkania.