Kuchnia towarzyska. Połącz ją z salonem
Kuchnia połączona z salonem jest obecnie najpopularniejszą opcją wybieraną przez osoby budujące dom. Wspólna przestrzeń gastronomiczno-towarzyska to praktyczne rozwiązanie, ale i moda na otwarte przestrzenie.
Ponad 60% domów ma kuchnię połączoną z salonem
W ciągu ostatniego roku 64% wybierających dom zdecydowało się na opcję otwartej kuchni*. Osoby te wskazują wiele plusów takiego rozwiązania: większa powierzchnia, więcej czasu spędzonego z bliskimi, możliwość interesującej aranżacji. Zwolennicy open space, czyli otwartej przestrzeni, do minimum ograniczają ścianki działowe i drzwi wewnętrzne.
36% osób z analizowanej grupy wybrało projekt domu z zamkniętą kuchnią. Według nich główne zalety to: odosobnienie strefy gastronomicznej od wypoczynkowej oraz brak rozprzestrzeniania zapachu przygotowywanych potraw.
– Popularność otwartej na salon kuchni często ma podłoże czysto praktyczne – zamiast pokonywać wiele razy drogę z salonu, w którym spędzamy większość czasu, do oddalonej kuchni, wolimy zaoszczędzić czas i połączyć przestrzenie – wyjaśnia architekt Judyta Rybka, ekspert firmy Extradom. – Z innej strony modne stało się także samo gotowanie – wspólnie z dziećmi czy znajomymi nabrało nowego znaczenia, stanowiąc swego rodzaju rozrywkę, której dodatkową zaletą jest wynik w postaci dania czy deseru – dodaje Judyta Rybka.
Sygnalizujemy granicę pomiędzy kuchnią a pokojem
Jest kilka sposobów na zaznaczenie obu przestrzeni. Najprostszym jest podłoga – ciekawie można oddzielić salon od kuchni, dobierając płytki i panele wedle gustu. Mogą ze sobą kontrastować lub przedstawiać jeden motyw i tę samą kolorystykę. Inną opcją jest sufit – granicę pomiędzy obszarami można przedstawić poprzez oświetlenie, zamieszczając np. punktowe ledy, bądź podwieszając sufit nad częścią gastronomiczną. Najbardziej dosłowne będzie odpowiednie ustawienie mebli – wyspa kuchenna, stół czy kanapa, która wyraźnie zaznaczy przejście do salonu.
Stół w kuchni czy w pokoju?
Stół pełniący w domu bardzo ważną rolę, pojawia się w przestrzeni przynależnej do kuchni lub salonu – w zależności od wygody i miejsca. 57% projektów domów uwzględnia osadzenie stołu w salonie, 43% – w kuchni, która jest odpowiednio duża.
Spiżarnia – praktyczne miejsce na przechowywanie
Zapasy spożywcze, przetwory, pojemniki – problem z odpowiednim miejscem na nie rozwiąże spiżarnia. Małe pomieszczenie przy kuchni posiada 57% osób, które w ostatnim roku kupiły projekt domu. – Magazynowanie w wyznaczonym do tego miejscu sprzyja zachowaniu ładu w kuchni. Rozmaitych przedmiotów, także kuchennych, wciąż w domu przybywa, dlatego decyzja o wyodrębnieniu spiżarni będzie strzałem w dziesiątkę – komentuje Judyta Rybka.