Kuchnia z półwyspem - wygoda i design
Półwysep kuchenny zajmuje mniej miejsca niż wyspa, dlatego często trafia do niewielkich wnętrz. Niekiedy zastępuje stół lub oddziela kuchnię od salonu.
Czytaj też: Wyspa ze zlewozmywakiem - praktyczne rozwiązanie w kuchni
Półwysep kuchenny jest rozwiązaniem chętnie stosowanym w polskich domach. Lubimy go przede wszystkim za funkcjonalność. Niekiedy może zastąpić stół, innym razem pełni funkcję blatu roboczego lub tworzy umowną granicę między kuchnią a salonem w przypadku otwartych wnętrz. Poza tym nadaje kuchni oryginalny wygląd, przełamując standardową linię zabudowy kuchennej.
W najprostszej postaci półwysep kuchenny to nic innego jak blat dosunięty do ściany, wsparty na jednej lub dwóch nogach. W bardziej rozbudowanych wersjach przestrzeń podblatowa zostaje zabudowana i przeznaczona do przechowywania kuchennych akcesoriów.
Nowoczesne półwyspy kuchenne to rozwiązania wielofunkcyjne. Ich podstawą są duże blaty robocze, ale nie mniej ważne są systemy szuflad z pełnym wysuwem i cichym domykiem oraz pojemne szafki, które dają tak potrzebne w kuchni dodatkowe miejsce do przechowywania. Dochodzą do tego otwarte półki - praktyczne, a przy tym dekoracyjne. W najbardziej rozbudowanych wersjach półwyspów blaty posiadają również zlewozmywaki i płyty grzewcze, stając się miejscem przygotowywania posiłków.