Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pomysły studentów były oceniane na bieżąco przez pozostałych uczestników obozu. Fot. Alicja Pietrowska

Pomysły studentów były oceniane na bieżąco przez pozostałych uczestników obozu. Fot. Alicja Pietrowska

  • Autor: ap
  • 04 lut 2014 19:12 (aktualizacja: 09 paź 2013 00:00)

Kuchnie dla seniorów

W pierwszych dniach lipca 2013 r., w Kopenhadze odbył się obóz „Comfort in Living-Innovation Camp”. Studenci i nauczyciele kierunków meblarskich europejskich uczelni, projektanci i przedstawiciele świata biznesu przez 5 dni, wspólnie zajmowali się projektem mebli kuchennych jutra, które nie tylko sprostają wszystkim potrzebom osób starszych, ale też realnie sprawdzą się na wymagającym rynku.

W obozie udział wzięło 70 osób z państw nadbałtyckich: Szwecji, Finlandii, Litwy, Danii i Polski. Pomysłów na meble kuchenne było wiele. Lodówka z interaktywnym ekranem, samoczyszczące się blaty z obsługą dotykową, miernik wartości odżywczych potraw oraz jakości jedzenia, zdalnie sterowane sprzęty kuchenne, ruchome szafki, blaty o regulowanej wysokości – to według studentów tylko niektóre z udogodnień kuchni jutra dla seniorów. Jednak czy właśnie tak będą wyglądały nasze kuchnie w 2030 roku? Cztery dekady to bardzo dużo czasu, a biorąc pod uwagę tempo w jakim rozwija się technologia – zdążymy wymyślić dziesiątki ciekawszych technologii kuchennych. Skąd więc potrzeba wybiegania tak daleko w przyszłość?

W stronę zmian

W obecnym stuleciu obserwujemy stały wzrost liczby osób powyżej 60 roku życia. Zmiany demograficzne, polegające na starzeniu się społeczeństwa, są wręcz tak głębokie, że nie da się ich już uniknąć. Trzeba się więc na nie odpowiednio przygotować. Dodatkowo, choć w powszechnej opinii większość emerytów ledwie wiąże koniec z końcem, nie należy zapominać, iż statystycznie jest to grupa o dużym potencjale ekonomicznym. Konsumenci 60+ są nadal ignorowani przez rynek meblowy. Jednak nim minie kolejna dekada co czwarty klient będzie miał skończone 60 lat. Na Zachodzie, w tzw. krajach starej Unii, to potężny rynek zbytu. Tymczasem w krajach Morza Bałtyckiego meble dla zdrowych i sprawnych projektuje się chętnie, a potrzeby osób starszych są na szarym końcu łańcucha. Zmiany jednak są nieuniknione. – zauważył Juha Lehto, właściciel studia kuchennego Variante, z Finlandii.

Duże wyzwanie

„Comfort in Living – Innovation Camp”, jeden z projektów pilotażowych programu „Stardust” zainicjowany w ramach Europejskiej Strategii Bałtyckiej– to właśnie pierwszy krok w kierunku tych zmian. Ma on na celu podniesienie konkurencyjności krajów Morza Bałtyckiego poprzez bliską współpracę między uniwersytetami, a przemysłem i światem biznesu. Koordynatorem i partnerem wiodącym przedsięwzięcia jest szwedzka agencja rządowa ds. innowacyjności - Vinnova. Obecnie w programie uczestniczy ok. 70 instytucji, w tym 10 z Polski, m.in. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Inicjatywa ma za zadanie utworzenie platformy wymiany doświadczeń i dobrych praktyk w oparciu o podłoże kulturowe, sposoby życia i tradycji prowadzenia działalności gospodarczej. Ma to przyczynić się do projektowania innowacyjnych produktów, które poprawią komfort życia osób starszych rejonu. – powiedział Adam Majewski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Kuchnia myśli 

Futurystyczne projekty kuchni to głównie oszczędzanie przestrzeni, mobilność i kompaktowość. Lokale mieszkalne będą się kurczyć, a funkcję kuchni zacznie spełniać np. wnęka w salonie. Coraz głośniej będzie o meblach wielofunkcyjnych, idealnych do małych mieszkań. –zwróciła uwagę Mathieu Riviere, projektant w firmie Electrolux.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ