Mała kuchnia otwarta na salon - jak sprawić, żeby była funkcjonalna
Wyeksponowana i otwarta na strefę dzienną kuchnia jest wizytówką całego wnętrza. Czy zadanie to spełni również, kiedy z powodu niedużego metrażu trzeba ją ograniczyć do niezbędnego minimum?
Czytaj też: Matowe meble w kuchni - konkurencja dla połysku
W przypadku małej kuchni użytkownik na pewno doceni modułowy podział szuflad, pozwalający każdorazowo zaprojektować zabudowę kuchenną, która idealnie wpasuje się we wszystkie oczekiwania i potrzeby. To szczególnie cenne w przypadku ograniczeń metrażowych, gdzie nie można sobie pozwolić na stratę cennego miejsca.
Aby dostępną przestrzeń zagospodarować w przemyślany sposób, warto skorzystać z funkcjonalnych szuflad o różnej wysokości. Dzięki takiemu podziałowi szuflady są nie tylko optymalnie zagospodarowane, ale znacznie łatwiej zapanować nad porządkiem w ich wnętrzu. Na tak małej powierzchni nietrudno bowiem o bałagan, kiedy będziemy próbowali w przypadkowy sposób „upchnąć” wszystko w szafkach. Szuflady dedykowane konkretnym produktom znacznie ułatwią zorganizowanie przestrzeni kuchennej.
Nawet w małej kuchni nie musimy rezygnować z nowoczesnych rozwiązań techniki meblowej. Nowoczesne szuflady mają pełen wysuw, który zapewnia wygodny dostęp do ich zawartości. Ponieważ mają zwiększoną wytrzymałość, można w nich przechowywać nawet znaczne zapasy żywności czy naczynia kuchenne. Hamulce zamontowane w prowadnicach szuflad i zawiasach drzwiczek szafek umożliwiają ciche i miękkie zamykanie frontów.