×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Meble kuchenne - jak dopasować je do potrzeb użytkownika?

Meble kuchenne - jak dopasować je do potrzeb użytkownika?

Autor: mg
Dodano: 13 wrz 2019 13:17
Zaktualizowano: 16 wrz 2019 12:00

Zgodna z aktualnymi trendami zabudowa kuchenna to nie wszystko. Musi być ona jeszcze dopasowana do potrzeb i stylu życia użytkownika. Dopiero wtedy możemy mówić o dobrze zaprojektowanej kuchni.

Dobry wzór to nie wszystko. Atrakcyjnie zaaranżowana kuchnia z piękną zabudową meblową cieszy oko, ale w parze z zachwytem musi iść funkcjonalność i komfort codziennej pracy. Wymagający użytkownicy oczekują, że system meblowy będzie dopasowany nie tylko do wymogów pomieszczenia, ale przede wszystkim do ich trybu życia. Dlatego projektowanie kuchni należy zacząć od określenia potrzeb domowników.

Podstawą projektowania funkcjonalnej kuchni są strefy robocze, dzięki którym oszczędzamy czas, ponieważ wszystko mamy pod ręką, a praca przebiega w sposób ergonomiczny. Kluczem do sukcesu jest jednak indywidualne podejście do każdego projektu, ponieważ równie istotne jak zaplanowanie stref roboczych, jest poznanie potrzeb mieszkańców – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej Kam, producenta mebli kuchennych. Ważne są nasze przyzwyczajenia, ponieważ to one definiują oczekiwania odnośnie mebli. Jeżeli kuchnia będzie pełniła głównie funkcję spiżarni dla produktów żywnościowych, należy zabezpieczyć odpowiednią ilość miejsca do ich przechowywania. A może bardziej przydałby się przestronny blat, na którym można wygodnie przygotowywać posiłki. Dobrze zorganizowana kuchnia to przede wszystkim kuchnia dopasowana do stylu życia użytkowników.

W każdym wnętrzu jest potencjał

Metraż, który nie ogranicza? To zadanie trudne, ale wykonalne. Projektanci podpowiadają funkcjonalne rozwiązania, genezą których jest potrzeba optymalizacji każdej zabudowy meblowej – od tej ograniczonej do aneksu kuchennego po rozbudowane systemy meblowe. Filozofię „zero waste”, rozumianą jako brak marnowania, można przenieść także na zasady aranżacji współczesnych wnętrz kuchennych. Co to oznacza w praktyce?

Nie zwiększymy dostępnej powierzchni, którą możemy zabudować meblami, ale możemy tę przestrzeń wykorzystać bardziej efektywnie i zaaranżować zgodnie z naszymi potrzebami – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel.

Jeżeli zależy nam na pojemnej strefie do przechowywania, zaplanujmy zabudowę meblową sięgającą aż do sufitu. To dodatkowy potencjał cennego miejsca, który można funkcjonalnie podzielić na dwa albo nawet trzy rzędy szafek, każdemu z nich przyporządkowując inne zadanie. Chociaż do najwyższego rzędu szafek mamy nieco utrudniony dostęp, może on pełnić rolę „pawlacza”, w którym wygospodarujemy miejsce na przedmioty, których nie używamy na co dzień.

Jeżeli obawiamy się, że zabudowa całościenna przytłoczy wnętrze, możemy zdecydować się na jeden rząd szafek wiszących, ale o podwyższonej wysokości.

To funkcjonalne rozwiązanie, które dostępne jest już nawet w meblach systemowych, a dodatkowe centymetry przekładają się na większą powierzchnię użytkową – tłumaczy projektantka.

Cenny każdy centymetr

Kluczem do sukcesu przedsięwzięcia, jakim jest zaprojektowanie idealnej kuchni, jest przemyślane wykorzystanie każdego centymetra, również przestrzeni w meblach.

Najskuteczniejszym rozwiązaniem są szuflady o wysokości optymalnie dopasowanej do przechowywanych w nich produktów i akcesoriów. Każdy zaoszczędzony w ten sposób centymetr, który pozostałby niewykorzystany w uniwersalnych szufladach, możemy spożytkować w wysokiej szufladzie, w której zmieszczą się garnki czy zapasy żywności lub w dodatkowej szufladzie na drobiazgi kuchenne – wyjaśnia Sylwia Kowalska-Mikutel.

Kuchenne triki: dwa w jednym

Pojemna strefa przechowywana nie dla wszystkich użytkowników kuchni musi być priorytetem. Dla wielu z nich znacznie cenniejszy będzie przestronny blat kuchenny, który zapewni wystarczającą ilość miejsca do przygotowywania posiłków. O dodatkową powierzchnię roboczą łatwej w dużych pomieszczeniach, w których możemy zaprojektować wyspę kuchenną. Jednak funkcję blatu może pełnić także półwysep, który ma mniejsze wymagania metrażowe, a zapewni równie wygodną powierzchnię do pracy co wyspa. Po skończeniu prac kuchennych, półwysep może zamienić się w stół, przy którym zjemy przygotowany wcześniej posiłek. Taki kuchenny „trik” pozwala połączyć dwie funkcje w jednym meblu, minimalizując tym samym powierzchnię niezbędną do zaaranżowania odpowiedniej zabudowy meblowej. Nie każda kuchnia zaimponuje metrażem, każda jednak może zaskoczyć funkcjonalnością.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także