Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnia firmy Kris Mar. Fot. Kris Mar.

Kuchnia firmy Kris Mar. Fot. Kris Mar.

  • Autor:
  • 27 gru 2013 18:02

Minimum szczegółów, maksimum efektu w kuchni

Sterylna, minimalistyczna, chociaż niekoniecznie chłodna kuchnia – „laboratorium” nie wychodzi z mody. Z opinii polskich handlowców wynika, że nowoczesne formy skutecznie konkurują z klasyką i swojskim „zagraceniem” przestrzeni kuchennej.

Jeszcze do niedawna najważniejszym kryterium wyboru mebli kuchennych i dodatkowego wyposażenia była funkcjonalność i swoiste ciepło, które nieodmiennie kojarzyło się z kuchnią jako „sercem” domu. Okazuje się, że ten sposób myślenia powoli odchodzi do lamusa. Funkcjonalność kuchni staje na drugim planie, na pierwszy bowiem wysuwa się design, kojarzony wcześniej przede wszystkim z wnętrzami salonów i sypialni.

Cena w roli głównej

Dla większości klientów salonów meblowych kuchnia elegancka to kuchnia nowoczesna. Stąd rosnąca z roku na rok popularność prostych, minimalistycznych form frontów i korpusów szafek, błysku halogenowego oświetlenia, „chłodnych” materiałów wykończeniowych typu stal, aluminium czy szkło. Trend ten doskonale współgra z modą na przestrzenne, nieprzeładowane sprzętami wnętrza. Ponieważ w ślad za minimalistycznym wzornictwem poszła tendencja do produkowania mebli kuchennych nie z litego drewna, a z materiałów drewnopochodnych (płyt wiórowych, MDF, itp.), nowoczesne kuchnie automatycznie stały się tańsze, a przez to dostępne szerokiej rzeszy klientów.

Cena jest w naszym salonie najważniejszym czynnikiem, decydującym o wyborze konkretnego zestawu mebli kuchennych przez klienta. Zaraz po cenie liczy się wzornictwo, a dopiero na dalszym planie jest jakość i wytrzymałość użytych materiałów – mówi Agnieszka Andrzejczak ze studia kuchennego Świat Mebli firmy Gawin. – Kiedy przedstawiamy klientowi propozycję projektu, jego kosztorys jest jej nieodłącznym elementem.

Decydującą rolę kosztów zakupu mebli kuchennych potwierdza Małgorzata Mądraszewska z salonu meblowego Topic w Szczecinie, w którym dostępne są zarówno meble polskich
producentów, jak i produkty importowane, między innymi niemieckiej firmy Sachsen-Küchen. Kuchnie w salonie Topic to raczej wyższa półka cenowa, co bynajmniej nie oznacza, że meble kupują tu wyłącznie zamożni klienci. Pracownicy salonu zanim zaczną rozmawiać z klientem na temat projektu kuchni, próbują wybadać, jakie są jego możliwości finansowe.

Rozmawiamy z klientami na różne tematy, nie tylko o meblach – mówi Małgorzata Mądraszewska. – Dzięki temu udaje się dyskretnie wybadać, z jakim człowiekiem mamy do czynienia i co możemy mu zaproponować. Chcemy jednocześnie dać mu to, co mu się spodobało i dostosować cenę zestawu do jego oczekiwań. Często cenę kształtuje na przykład sposób wykończenia frontu, wyposażenie szafek i szuflad, materiał, z którego wykonane są korpusy czy blat. Na ostateczny efekt wizualny to nie wpływa, ale na koszt mebli – tak.

Wenge wciąż na topie

Wydawałoby się, że meble kuchenne w wybarwieniu wenge miały już swoje pięć minut i ich powodzenie powinno stopniowo się zmniejszać. Okazuje się jednak, że jest wprost przeciwnie. Chociaż są niemal czarne, dość trudne do utrzymania w czystości i niełatwe w aranżacji, wcale nie ustępują miejsca bardziej klasycznym kolorom. Świadczy o tym chociażby niesłabnące powodzenie kuchni z kolekcji „Modern Line” firmy Black Red White, dostępnej między innymi w wybarwieniu wenge. Meble zostały wykonane z lakierowanego MDF-u, a ich charakterystyczną cechą są proste fronty, których elegancję podkreśla właśnie charakterystyczny, ciemny kolor, szczególnie korzystnie prezentujący się w towarzystwie aluminiowych ramek, metalowych uchwytów i szafek z frontami z mlecznego szkła.


WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

    • mackiewicz.st@op.pl, 2017-08-27 15:34:43
    Podobają mi się mable- Klimaty stylowek kuchni