O jakich kuchniach marzą Polacy? Znamy wyniki konsumenckich badań
Klasyczna, minimalistyczna, a może utrzymana w duchu przemysłowego loftu? Najnowsze badanie zrealizowane na zlecenie marki Black Red White pokazuje, jakie kuchnie cieszą się wśród Polaków największą popularnością.
Kuchnia w dalszym ciągu postrzegana jest jako serce domu i miejsce, w którym głównie przygotowujemy posiłki. Widać jednak, że to pomieszczenie zaczyna pełnić także inne funkcje - to na przykład idealna przestrzeń do rozmów czy spotkań z przyjaciółmi. Rozszerzenie wachlarza czynności, jakie wykonujemy w kuchni, wpływa także na jej układ, sposób wyposażenia oraz styl, w jakim jest utrzymana.
Wyniki badania zrealizowanego na zlecenie marki Black Red White wskazują, że obecnie klienci poszukują kuchni w bardzo różnorodnych stylach i nie można mówić o jednym, wiodącym trendzie. Polacy co prawda nadal silnie przywiązani są do klasyki i delikatnych, stonowanych barw, co nie oznacza jednak, że większość z nas decyduje się np. na kuchnię w kolorze bieli. Lubimy duże, funkcjonalne kuchnie, sprawiające wrażenie ciepłych i przytulnych, takie w których miło spędza się czas. Liczy się dla nas wygląd pomieszczenia, dlatego chcemy, by kuchnia była utrzymana w stylistyce, która jest nam bliska. Myśląc o aranżacji kuchni, rozważamy także, ile czasu i wysiłku będziemy musieli włożyć w jej urządzenie, ponieważ większość badanych przekłada atrybuty praktyczne ponad te wizualne. Niewielu z nas jest skłonnych zrezygnować z rozwiązań praktycznych na rzecz dopasowania się do obowiązującej mody lub stylu, ponieważ to, co liczy się dla Polaków najbardziej, to funkcjonalność kuchni (74 proc.), jej układ i plan (64 proc.), a także wyposażenie (57 proc.).
W pierwszej piątce stylów, które przypadły do gustu największej liczbie respondentów, znajdują się kuchnie:
- klasyczne – charakteryzujące się jasnymi kolorami, gładkimi lub frezowanymi frontami z eleganckimi dodatkami (prawie 80 proc. wskazań);
- z wyspą wielofunkcyjną, która może być stołem, blatem roboczym lub wykorzystana jako strefa przygotowywania potraw i zmywania (72 proc.);
- w delikatnych, stonowanych kolorach (71 proc.);
- otwarte na salon lub jadalnię (67 proc.).
- minimalistyczne – posiadające proste fronty bez zdobień, z małą liczbą górnych szafek lub całkowicie ich pozbawione (63 proc.).
Dalsze pozycje zajmują: kuchnie z dwukolorowymi frontami szafek (59 proc.), utrzymane w różnych odcieniach szarości (58 proc.), w stylu loftowym bądź industrialnym (45,5 proc.) oraz te w ciemnych barwach (44,6 proc.) – z czarnymi, granatowymi lub imitującymi beton bądź miedź frontami.
Urządzając kuchnię, konsumenci na pierwszym miejscu stawiają jej funkcjonalność. Nie ma w tym nic dziwnego - przemyślane rozplanowanie i wyposażenie tego pomieszczenia znacznie poprawia komfort jego codziennego użytkowania. Coraz więcej osób świadomie rezygnuje też z utartych kanonów, poszukując rozwiązań, które będą odzwierciedlać ich indywidualne preferencje, dzięki temu ta przestrzeń będzie jedyna w swoim rodzaju.