Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnię udało się zagospodarować do maksimum. Projekt: 3XEL Architekci. Fot. Dariusz Jarząbek

Kuchnię udało się zagospodarować do maksimum. Projekt: 3XEL Architekci. Fot. Dariusz Jarząbek

  • Autor: mg
  • 17 gru 2018 11:05 (aktualizacja: 17 gru 2018 12:40)

Przytulne i nowoczesne - zobacz ciekawe mieszkanie zaprojektowane na Żoliborzu

Zaprojektowanie mieszkania, które z jednej strony ma być ciepłe i przytulne, a z drugiej nowoczesne i typowo dla mężczyzny to niemałe wyzwanie. Przekonali się o tym projektanci z biura projektowego 3XEL. W swojej najnowszej realizacji postawili na wyrazisty detal – lekko zdobione fronty oraz drewniane "żyletki" na suficie.

Czytaj też: Mieszkanie dla singla w stylu loftowym - zobacz niebanalną aranżację

Obecny rozkład mieszkania o powierzchni 45 m² na warszawskim Żoliborzu różni się od tego pierwotnego. Pozostawiono tylko kominy i ze względu na przyłącza kuchnia i łazienka zostały w pierwotnych miejscach, ale w innej formie. Łazienkę powiększono - architekci znaleźli nowe miejsce dla pralki w holu. Zdecydowano się również na otwarcie kuchni na salon.

Bazę projektu stanowią białe i szare ściany oraz naturalna dębowa podłoga. Motywem przewodnim są odcienie niebieskiego, które występują w lakierowanych meblach oraz w tapicerce sofy i krzeseł. Architekci 3XEL nie lubią określać stylów swoich realizacji. Tak jest również w tym przypadku. Starają się bardziej odpowiadać na potrzeby i wytyczne inwestora niż wchodzić w ramy konkretnego stylu czy trendu. Lubią z różnorodnych pomysłów przedstawianych przez klientów na pierwszych spotkaniach budować spójną całość. Tak było również w tym przypadku. Ponieważ mieszkanie jest dość wysokie, architektom zależało na wprowadzeniu detalu podkreślającego charakter przestrzeni właśnie na suficie. Stąd pomysł na drewniane "żyletki", które poprzez swoją ażurową formę nie przytłaczają całości wnętrza. Poza dekoracją, mają jeszcze jedno zadanie - wydzielają również ciąg komunikacji i strefę wypoczynkową. Sekwencję drewnianych żyletek w ciekawy sposób przełamuje biały kubik oświetlenia.

Staraliśmy się tak zaprojektować mieszkanie, aby wydzielić jak najwięcej miejsc do przechowywania, ale jednocześnie zostawić uczucie przestrzeni. W dwóch końcach holu znajdują się wnękowe szafy - całe w zabudowie. Dodatkowo w sypialni mieści się pojemna szafa garderobiana. W części dziennej zaproponowaliśmy już otwarte półki, tak aby nie przytłaczać wnętrza zbędną zabudową - mówi Patryk Ławrynowicz z biura projektowego 3XEL.

Łazienka również kryje dużo miejsca do przechowywania. Szafka została ukryta za lustrami, półki są na całej szerokości lustra aż do sufitu, dzięki czemu jest bardzo pojemna. Architekci zadbali również o komfortowe oświetlenie lustra liniową lampą. Całemu mieszkaniu przyświecała wizja wykorzystania każdej dostępnej przestrzeni. Dzięki temu kuchnię udało się zagospodarować do maksimum. Architekci nie chcieli, żeby wydawała się ciężka, dlatego na osi widocznej z salonu postawili na otwarte półki, na których można wyeksponować rośliny czy inne dodatki. Dzięki temu kuchnia zyskała ciekawy detal i lekkość.

Małe, nieustawne pomieszczenia zostały zamienione w otwartą przestrzeń. Większość ścian wyburzono lub przesunięto, aby powiększyć łazienkę, połączyć kuchnię z salonem, stworzyć wygodny hol, garderobę i miejsce do pracy. Dzięki temu powstała ciekawa przestrzeń, gdzie odcienie niebieskiego idealnie łączą się z drewnem.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ