×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Stół w kuchni - jaki wybrać i jak dopasować do wnętrza?

Stół w kuchni - jaki wybrać i jak dopasować do wnętrza?

Autor: bm
Dodano: 07 cze 2019 10:03
Zaktualizowano: 21 cze 2019 11:15

Kącik jadalniany może być częścią kuchennego wnętrza. To rozwiązanie polecane szczególnie tam, gdzie przestrzeń kuchenna jest w miarę obszerna i umożliwia ustawienie w niej stołu i krzeseł.

Czytaj też: Czy szklany stół sprawdzi się w jadalni?

Stół wraz z krzesłami, ustawiony w kuchni lub na granicy kuchennego aneksu, to rozwiązanie, które ma swoje dobre i złe strony. Ale skoncentrujmy się na tych dobrych. Po pierwsze - jest to praktyczne, ze względu na bliskość urządzeń kuchennych, szafek, w których przechowujemy zastawę stołową i zapasy. Posiłki można w łatwy sposób i szybko serwować na stół. Po drugie - to sposób, dzięki któremu niewielkie wnętrze zyskuje na funkcjonalności. Jeśli mamy kuchnię zamkniętą, pozwala optymalnie wykorzystać przestrzeń. W przypadku kuchni otwartej może stanowić element oddzielający strefę kuchenno-jadalnianą od salonu. 

W zależności od powierzchni jaką dysponujemy, w kuchni lub na styku kuchni i pokoju dziennego możemy umieścić zarówno pełnowymiarowy stół z krzesłami, jak i ministolik, np. rozkładany czy wysoki bar z hokerami. Ciekawym rozwiązaniem może też być stolik będący przedłużeniem kuchennej wyspy. Urządzając kącik jadalniany w kuchni, warto pamiętać o spójności stylistycznej pomieszczenia. Stół lub bar niekoniecznie muszą być integralną częścią całej zabudowy, o identycznych kolorach i kształtach, powinny jednak harmonizować z całością.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także