Urządzamy dużą kuchnię - jak wykorzystać jej przestrzeń i możliwości?
Wysoka zabudowa, kuchenna wyspa, powierzchnia robocza, której nigdy nie zabraknie podczas przygotowywania posiłków... O dużej kuchni marzy wiele osób, tylko jak ją urządzić, żeby dobrze wykorzystać jej atuty?
Czytaj też: Kuchnia w stylu loftowym - ciekawe pomysły na aranżację
Powierzchnia kuchni lub aneksu kuchennego to bardzo ważny element przy planowaniu zabudowy meblowej i aranżacji całego wnętrza. W przypadku kuchni zamkniętej nie mamy zbyt dużego pola do popisu - tutaj ograniczają nas ściany, chyba że jesteśmy gotowi je wyburzyć lub przestawić. Natomiast kuchnia otwarta daje nieco więcej możliwości. Jeśli bowiem zależy nam na jej w miarę dużych rozmiarach, możemy powiększyć ją kosztem innych przestrzeni funkcjonalnych. Wszystko zależy od naszego trybu życia, liczby osób korzystających z kuchni, tego, czy lubimy dużo i często gotować, przyjmować gości itd.
Jeśli już mamy tę wymarzoną przestrzeń, postarajmy się racjonalnie ją zagospodarować. Dużo miejsca nie oznacza od razu, że trzeba zapełnić je meblami, za to można zaplanować je w niekonwencjonalny sposób. Np. przenosząc większość funkcji kuchennych na wyspę. Będzie ona wtedy duża i rozbudowana, ale za to umożliwi komfortowe korzystanie zarówno z blatu roboczego, jak i z umieszczonych na niej sprzętów AGD. Podniesie ponadto walory estetyczne kuchni.
W dużej kuchni możemy też pozwolić sobie na wysoką zabudowę, która mogłaby przytłoczyć niewielkie wnętrze. W naszej obszernej przestrzeni natomiast doskonale spełni swoje zadanie. Możemy też wykorzystać przestrzeń inaczej - np. wprowadzając do niej funkcje, których zwykle w kuchni nie ma. Tutaj może stanąć stół z krzesłami, możemy też umieścić tu regał z podręcznymi książkami, np. kucharskimi albo kącik do tymczasowej pracy w domowym zaciszu.