×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Wybieramy kuchenny blat - zalety i wady różnych rozwiązań

Wybieramy kuchenny blat - zalety i wady różnych rozwiązań

Autor: bm
Dodano: 26 sie 2019 09:40
Zaktualizowano: 28 sie 2019 10:21

Z laminatu, drewna, kamienia czy konglomeratu? Wybór materiałów, z których można wykonać kuchenny blat, jest bogaty, a każde z rozwiązań ma swoje plusy i minusy, związane z trwałością, komfortem użytkowania i czyszczenia, a także z efektem wizualnym.

CZYTAJ TEŻ: Szara kuchnia z elementami drewna - zobacz inspiracje!

 

Blat to jeden z tych elementów kuchni, które najmocniej wpływają na wygląd wnętrza, a jednocześnie jego funkcjonalność. Chcemy, żeby był piękny, dopasowany stylistycznie i kolorystycznie do całej aranżacji, odporny na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne, łatwy do utrzymania w czystości. Z jakiego materiału go wykonać? Wybór jest szeroki, zwłaszcza że producenci wciąż proponują nowe, ulepszone wersje swoich produktów.

Najchętniej wybierane przez klientów blaty to te wykonane z laminatów, a także produkty z naturalnego drewna. Blaty kuchenne wykonane z laminatów są wyjątkowo uniwersalne i stwarzają wiele możliwości wykończenia, wyboru kolorystyki, wreszcie – odtworzenia naturalnych struktur i wzorów. Kolejne popularne rozwiązanie – blaty z naturalnego drewna – to produkt, który zawsze będzie na czasie, szczególnie dla tych użytkowników, którzy cenią urok klasyki i ciepło tworzone we wnętrzu przez ten materiał. Drewniane blaty przeżywają ostatnio renesans popularności, na fali mody na styl skandynawski i loftowy, choć w wielu przypadkach godnie zastępują je drewnopodobne laminaty. Drewno jako materiał na blat kuchenny ma jednak wielu przeciwników. Uważają oni, że jest trudny w utrzymaniu, zaraz pojawiają się na nim plamy od żywności, rysy od krojenia, w sumie – jest mało trwały. Rzeczywiście, drewno nie lubi wilgoci. Trzeba szybko z takiej powierzchni wycierać rozlane płyny i mokre plamy. Stoły i blaty drewniane bardzo źle reagują też na alkohol, z którym materiał ten wchodzi w reakcje chemiczne. Mogą wówczas powstać przebarwienia i zacieki, na politurze pojawiają się białe plamy. Dlatego ważne jest, by blat odpowiednio zabezpieczyć. Robi się to poprzez lakierowanie lub olejowanie.

Dla amatorów nowoczesnych, nieco bardziej odważnych rozwiązań we wnętrzu naprzeciw wychodzą producenci blatów z konglomeratów, stali czy spieków kwarcowych. Ich zaletą jest przede wszystkim efektowny wygląd, harmonizujący z modnymi stylami aranżacji wnętrz, ale także dobre parametry funkcjonalne i wytrzymałościowe. Jednym z materiałów wartych rozpatrzenia są konglomeraty kwarcowe. Bogactwo dostępnych wzorów i kolorów sprawia, że bez większego problemu dobierzemy je do stylu naszej kuchni. Użytkownicy docenią również ich walory funkcjonalne. Bardzo wysoka odporność na zarysowania i zaplamienia, a także łatwość w utrzymaniu czystości to tylko niektóre z nich. Konglomeraty kwarcowe są przy tym niezwykle uniwersalnymi materiałami - równie dobrze mogą zostać użyte do wykonania blatu roboczego, blatu stołu jadalnianego czy ścianki przyblatowej.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także