Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnia Marrone firmy Halupczok Kuchnie i Wnętrza. Fot. Halupczok Kuchnie i Wnętrza

Kuchnia Marrone firmy Halupczok Kuchnie i Wnętrza. Fot. Halupczok Kuchnie i Wnętrza

  • Autor: mg
  • 07 maj 2019 10:15 (aktualizacja: 08 maj 2019 14:01)

Zasada kuchennego trójkąta - jak ją wprowadzić w różnych kuchniach

Zaprojektowanie funkcjonalnej kuchni to nie lada wyzwanie. Organizację jej przestrzeni ułatwia zasada kuchennego trójkąta, którą można bez trudu wprowadzić zarówno w małej, jak i większej kuchni.

Kuchnia rodzi wiele wyzwań. Musi zmieścić niezbędne wyposażenie, posiadać dość miejsca na przechowywanie żywności i naczyń, wystarczającą powierzchnię blatów na przygotowywanie posiłków, odpowiednio rozmieszczone źródła wody, prądu i światła, a jednocześnie wciąż dawać swobodę ruchu i działania. Jest zazwyczaj jednym z najmniejszych pomieszczeń w domu lub po prostu aneksem w salonie, ale zawsze oczekujemy od niej takiej organizacji, która, zamiast utrudniać, uczyni codzienne czynności łatwymi i przyjemnymi. Jedno z drugim pozwala pogodzić podstawowa zasada urządzania kuchni – tzw. zasada trójkąta. Kierując się nią, nawet w niedużej kuchni zyskamy przestrzeń użyteczną, bo zgodną z wytycznymi ergonomii.

Geometria od kuchni

Zasada trójkąta w organizacji kuchni opiera się na prostym założeniu, którym jest kolejność czynności, jakie wykonujemy. Najpierw wyjmujemy produkty i naczynia, następnie myjemy żywność i ją przyrządzamy, a na koniec gotujemy bądź pieczemy. Te trzy sztandarowe punkty wyznaczają trójkąt, który stanowi podstawę aranżacji kuchni, a konkretnie rozmieszczenia jej strategicznych elementów wyposażenia – lodówki, zlewu oraz kuchenki. Ważne są odległości między wierzchołkami tego trójkąta – powinny wynosić ok. 120-200 cm, choć lodówkę od płyty może dzielić większa odległość. Jeśli pomieszczenie jest małe, odległości można proporcjonalnie zmniejszyć, a w dużym – zwiększyć – mówi Lena Kwietniewska, architekt pracowni Kodo Projekty i Realizacje.

Dylematów projektowych należy być świadomym już w chwili zakupu mieszkania. Pamiętajmy, że na tym etapie możemy dokonać zmian technicznych w rozmieszczeniu hydrauliki czy elektryki, a zarazem uniknąć uciążliwych przeróbek w przyszłości. Uznaje się, że wygodna wydzielona kuchnia w mieszkaniu dla maksymalnie 4 osób, bez miejsca do jedzenia, powinna mieć min. 8 m2, a taka ze stołem lub blatem łączonym z zabudową – przynajmniej 12 m2 – mówi Lena Kwietniewska. Warto sumiennie przestudiować plany mieszkania, a przede wszystkim przewidzieć takie czynności, jak otwieranie szafek i wysuwanie krzeseł. Sprawdźmy też, czy okno daje nam wystarczająco dużo światła, a jeśli nie, zadbajmy o jego dodatkowe źródła – dodaje ekspert Kodo.

Kształt pomieszczenia a układ zabudowy

Jedną z najważniejszych decyzji, zarówno w kuchni otwartej, jak i zamkniętej, jest zaplanowanie zabudowy kuchennej – od tego zależą możliwości rozmieszczenia sprzętów, blatów oraz ilość miejsca na poruszanie się między nimi. Kuchnia jednorzędowa zakłada umieszczenie ich na jednej ścianie, a w kształcie litery L – na dwóch prostopadłych względem siebie. Z kolei układ dwurzędowy jest znacznie wygodniejszy od pierwszego i zarazem najczęściej spotykany – meble znajdują się naprzeciwko siebie. Rozkład w kształcie litery U znajduje zastosowania w większych pomieszczeniach.

Reguły są proste – lodówka nie może znaleźć się zbyt blisko kuchenki, blat musi mieć odpowiednią powierzchnię, a szafki nad zlewem powinny wisieć na odpowiedniej wysokości. Ważna jest również odległość między meblami, szczególnie w kuchni dwurzędowej - drzwiczki otwartych szafek nie mogą wchodzić sobie w paradę i nadal powinny pozostawiać miejsce na swobodny ruch.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ