Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze Corner House (salon). Projekt: 3DProjekt. Fot. 3DProjekt

Wnętrze Corner House (salon). Projekt: 3DProjekt. Fot. 3DProjekt

  • Autor: mg
  • 12 sie 2019 12:24 (aktualizacja: 13 sie 2019 16:06)

Zobacz wnętrze domu urządzonego w duchu slow life

Zależało nam na pokreśleniu wrażenia dużej otwartej przestrzeni. Skupiliśmy się więc na prostocie i funkcjonalności. Zdecydowaliśmy się na stonowaną, ale zarazem wyrafinowaną paletę kolorów. Postawiliśmy na grę dużych płaszczyzn wykończonych szlachetnymi materiałami, za którymi ukryliśmy zabudowy meblowe i liczne szafki i schowki. Dzięki czemu uzyskaliśmy bardzo funkcjonalną, ale otwartą przestrzeń, w której nic nie ogranicza widoków ani kontaktu z otoczeniem. Przestrzeń, która zaspokaja wszystkie potrzeby domowników – dodaje arch. Izabela Markowska.

Funkcjonalny i nowoczesny hol

Oś kompozycyjną stanowi korytarz, który łączy część prywatną i dzienną płaszczyzną wykończonej naturalnym drewnem ściany. Ta najdłuższa w całym domu ściana, przebiegająca od najdalej położonej sypialni, skrywa drzwi do pomieszczeń i kończy się dyskretnie wkomponowaną kuchnią. Ze strefy dziennej wydzielono aneks do pracy - gabinet, który od salonu oddzielony jest industrialnym przeszkleniem.

Slow design – czyli naturalne wykończenie

Dom stworzony w idei slow life to ukłon w stronę naturalnych materiałów, świadomego i przemyślanego projektowania, poszukiwania nowych, niekonwencjonalnych rozwiązań. Jest to również czerpanie inspiracji z pobliskich miejsc, odwoływanie się do kultury regionu, wytwarzanych w danym miejscu materiałów. Dlatego nieodzownym elementem projektowanego przez architektów domu są naturalne surowce, które wybrano do wykończenia elewacji oraz wnętrz mieszkalnych, jak wyspa w kuchni czy kominek w salonie.

 W projekcie posługiwaliśmy się takimi materiałami, jak kamień, beton i drewno. Wszystkie faktury utrzymane zostały w kolorach ziemi, dzięki czemu uzyskaliśmy kojący i uspokajający klimat miejsca stanowiącego źródło wyciszenia i odpoczynku dla domowników. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie próbowali przemycić odrobiny industrialnych elementów, charakterystycznych dla naszego miasta. Postawiliśmy również na dyskretne, eleganckie tło w postaci tapet, które nadały wnętrzom odrobiny romantycznego i delikatnego nastroju – mówi arch. Mariusz Wojtczak.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ