10 pomysłów na spiżarnię w domu
Spiżarnia w domu to komfort i wygoda. Okazuje się, że wbrew pozorom można ją zaplanować nawet w małym mieszkaniu. Wystarczy dobry pomysł i właściwa organizacja.
Rola spiżarni uległa znacznej modyfikacji. Dawniej spełniała jeden ważny cel - umożliwiała przechowywanie produktów spożywczych w niższej niż otoczenie temperaturze. Obecnie nie ma już konieczności dysponowania oddzielnym, "chłodnym" pomieszczeniem, ponieważ w każdym domu znajduje się lodówka. Spiżarnia aktualnie, jest nie tylko miejscem przechowywania produktów spożywczych, ale też do składowania sprzętów gospodarstwa domowego, z których korzystamy tylko raz na jakiś czas, typu sokowirówka, mikser czy grill.
W małych kuchniach spiżarniany kącik można zaaranżować w formie wysokiego wyciągu. Ci, którzy dysponują dużymi, otwartymi kuchniami – mogą wykorzystać w tym celu małe wnęki lub komórki i ukryć je za drzwiami przesuwnymi. Projektanci chętnie ukrywają spiżarnię również w wysokiej zabudowie. Taka lokalizacja nie jest przypadkowa. Dla osób postronnych to kolejny front kuchenny, dla gospodarzy zaś - drzwi do pojemnego schowka.
Sprawdź nasze pomysły na pojemną spiżarnię.