AGD w kuchni. Zobacz gdzie umieścić piekarnik
W kuchni coraz chętniej eksponujemy sprzęt AGD. Dziś służy on nam nie tylko jako urządzenie do gotowania, ale pełni rolę także dekoracyjną. Zobaczcie najlepsze miejsca, w jakich można go zamontować.
Jeszcze kilka lat temu piekarniki umieszczone były w dolnych szafkach kuchennych, albo stały na podłodze jako niezintegrowane kuchenki wolnostojące. Dziś odchodzi się od tej "tradycji" i montuje się sprzęt AGD w najróżniejszych miejscach w kuchni. Ma to niewiele wspólnego z modą, a raczej z... wygodą.
Wiele mówi się o strefach do przygotowywania posiłków w kuchni i nie są to w żaden sposób teorie wyssane z palca. Mają one swoje mocne uzasadnienie, bo chodzi tu przecież o naszą wygodę i jakość pracy. Punktem wyjścia tych teorii jest kolejność wykonywanych przez nas czynności w kuchni i przeniesienie ich do realnego wyglądu kuchni. W pierwszej kolejności zawsze występuje lodówka, bowiem z niej wyjmujemy produkty do przygotowania posiłku. Obok niej mile widziane są także wszelkiego rodzaju szafki - spiżarki, w których przechowujemy suchą żywność. W następnej kolejności jest zlewozmywak oraz większa część blatu, na którym produkty poddajemy "obróbce", za nimi zaś płyta grzewcza i piekarnik. Takie usytuowanie powinno zapewnić wygodę oraz bezpieczeństwo.
Piekarniki dziś umieszcza się bardzo często w zabudowie słupkowej, czyli wyższych szafkach, które mają miejsce na sprzęt AGD, ale też dodatkowe, zamknięte półki. Piekarnik, który w tym momencie znajduje się na około 115 cm od podłogi daje większe możliwości kontrolowania przygotowywanych posiłków, ale też znacznie wpływa na wygodę jego użytkowania. Nie musimy się bowiem schylać, aby z niego skorzystać. Niezbyt częstym, ale również praktycznym rozwiązaniem jest zamontowanie piekarnika w wyspie lub półwyspie kuchennym wraz z płytą grzewczą na blacie. To praktyczna opcja, szczególnie, jeśli kuchnia jest otwarta na salon - zapewnia wówczas nieskrępowaną pracę w kuchni nawet wtedy, kiedy mamy gości.