×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Blaty do kuchni - wybierz lity laminat

Blaty do kuchni - wybierz lity laminat

Autor: mg
Dodano: 31 gru 2018 12:34

Kuchnia to miejsce, w którym trwałość i jakość są najważniejsze. Dlatego wybierając blat, stawiajmy na materiały, które będą odporne na zarysowania, ścieranie, wysoką temperaturę i domowe detergenty. Odpowiedzią mogą być blaty z litego laminatu.

Czytaj też: Blaty drewniane w kuchni - wady i zalety

Blat musi być przede wszystkim odporny i trwały, bo codziennie jest narażony na zarysowanie, zaplamienie i na działanie wysokiej temperatury. Powinien też pasować do kuchennej zabudowy. Jaki blat wybrać? Trzeba odpowiedzieć sobie na kilka pytań – na czym najbardziej nam zależy? Oprócz walorów estetycznych, najczęściej jest to trwałość.

Marka Abet Laminati wprowadziła do swojej oferty blaty z litego laminatu. Co to oznacza? Laminat HPL jest produktem uzyskiwanym z warstw papieru Krafta, poddanego działaniu scalającej żywicy w warunkach wysokiej temperatury (150°C) i podwyższonego ciśnienia, wykończonym jedno- lub obustronnie warstwą papieru dekoracyjnego. Blaty tego typu umożliwiają trzykrotną redukcję grubości blatu w stosunku do tradycyjnych blatów z płyty wiórowej. Wykonane są z płyt Print HPL Stratificato w samonośnej wersji z barwionym rdzeniem np. w kolorze białym, czarnym, beżowym czy szarym. 

Blaty mają wysoką odporność na zadrapania, uderzenia, ścieranie, wysoką temperaturę czy wodę. Są łatwe do czyszczenia i mają szczególne własności antystatyczne, a wybraną paletę wzorów można zamówić w wersji antybakteryjnej Lamishield.

W kuchni przygotowujemy posiłki, jemy, spędzamy sporo czasu. Chcemy, żeby to miejsce było funkcjonalne, ładne oraz praktyczne. Blaty z litego laminatu mogą być alternatywą dla popularnych blatów drewnianych czy też kamiennych. Ich zaletą jest przede wszystkim odporność na tłuszcz, kawę, herbatę, czy sok. Lekkie i świeże zabrudzenia tego typu wystarczy przetrzeć papierową ściereczką, a te nieco starsze za pomocą ciepłej wody i detergentu. Nieco poważniejsze zabrudzenia, np. ślady markerów, kredek czy lakieru do paznokci, można usuwać spirytusem oraz rozpuszczalnikami organicznymi, takimi jak aceton, zmywacz do paznokci oraz spirytusem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także