×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Blaty w kuchni - dlaczego warto wybrać laminaty?

Blaty w kuchni - dlaczego warto wybrać laminaty?

Autor: mg
Dodano: 28 lut 2018 08:40

Blat kuchenny to powierzchnia szczególna. Z jednej strony, najbardziej wyeksponowana, z drugiej zaś, najmocniej narażona na działanie wilgoci, wysokich temperatur, detergentów oraz uszkodzeń mechanicznych. Jednymi z najpopularniejszych rozwiązań są blaty laminowane.

Jedne z najpopularniejszych obecnie blatów do kuchni wykonywane są z płyty wiórowej oklejonej laminatem HPL. W odróżnieniu od blatów drewnianych gwarantują one znacznie wyższą wytrzymałość na wilgoć, zarysowania oraz działanie wysokich temperatur. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych nie wymagają impregnacji, są dużo bardziej odporne na pęknięcia i uszkodzenia mechaniczne, a wierne odwzorowanie rysunku oraz struktury kamienia sprawia, że doskonale imitują pierwowzór. W przypadku blatów z kamienia nie bez znaczenia jest również cena. Podczas gdy metr bieżący blatu z marmuru lub granitu to wydatek rzędu nawet kilkuset złotych, ten sam dekor na płycie laminowanej można nabyć w cenie kilkukrotnie niższej.

Dodatkowo, niektóre z dostępnych na rynku blatów laminowanych (np. te, w których zastosowano technologię Duropal microPlus firmy Pfleiderer) mają właściwości antybakteryjne. Dzięki nim bakterie nie mają możliwości przetrwać na powierzchni laminatu dłużej niż 24 godziny.

Niekwestionowaną zaletą blatów laminowanych jest również szeroki wybór kolorów i struktur. Są wśród nich dekory inspirowane naturalnymi rysunkami drewna, kamienia, betonu czy stali, jak również dekory tekstylne oraz o fantazyjnych wzorach. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także