Jak poprawić funkcjonalność szuflady wewnętrznej w kuchni?
Szuflada wewnętrzna to bardzo wygodne rozwiązanie, które pozwala jeszcze lepiej wykorzystać przestrzeń w meblach kuchennych, a jednocześnie do minimum ograniczyć liczbę frontów. Jej działanie można dodatkowo usprawnić, stosując specjalne zabieraki. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Jak wykorzystać półwysep zamiast stołu w niewielkiej kuchni?
Aby zachować jedną linię frontów w dolnych szafkach kuchennych, projektanci sugerują, by zamiast trzech zwykłych szuflad, za wysokim frontem ukryć np. cargo albo szuflady wewnętrzne. Po zamknięciu frontów tworzy się symetryczna powierzchnia z minimalną liczbą szczelin. W taką koncepcję wpisują się również szuflady z wysokim frontem, których wewnętrzną przestrzeń porządkuje dodatkowa, wewnętrzna szuflada.
Zauważyliśmy, że dla użytkowników taka szuflada wewnętrzna, skoro jest na wygodnej wysokości biodra, nie stanowi "dodatku", lecz przechowuje się w niej przybory, sztućce czy przyprawy, po które często sięgamy - mówi Joanna Nowak z firmy Hettich. Jeśli użytkownik musiał otworzyć najpierw front wysokiej szuflady, a potem dodatkowo jeszcze pociągnąć za front szuflady wewnętrznej, by uzyskać do niej dostęp, to przeczyło to zasadom ergonomii i komfortu, który jest tak ważny dla klienta.
Firma Hettich wprowadziła więc nowe akcesorium stosowane w szufladach zewnętrznych - zabierak - za pomocą którego można połączyć front wysokiej szuflady z szufladą wewnętrzną.
Gdy zabierak jest aktywny, otwierając wysoki front, od razu wysuwa się szuflada wewnętrzna i mamy natychmiast dostęp do rzeczy "z górnej półki" - mówi Joanna Nowak. Jeśli chcemy sięgnąć po produkty czy naczynia z dolnego poziomu wysokiej szuflady, wystarczy, bez schylania się, unieść zabierak. Szuflada wewnętrzna ukryje się w korpusie mebla, a użytkownik ma widok na całą przestrzeń całkowicie wysuniętej szuflady wysokiej. Jeśli kiedykolwiek chcielibyśmy dezaktywować tę funkcję, wówczas należy przesunąć adapter i gotowe!