×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jak rozwiązać problem przechowywania w kuchni?

Jak rozwiązać problem przechowywania w kuchni?

Autor: mg
Dodano: 08 lis 2018 12:39
Zaktualizowano: 10 lis 2018 12:00

Zwykle chcemy, żeby każda rzecz znajdująca się w kuchni była zarazem schowana i łatwo dostępna. Dlatego tak ważne jest zaprojektowanie odpowiednio dużej ilości praktycznych miejsc do przechowywania.

W dobrze zorganizowanej kuchni wszystko powinno być zawsze pod ręką – co nie znaczy: na wierzchu. Tylko wówczas przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich nie przeciąga się w nieskończoność i nie budzi frustracji z powodu ciągłych poszukiwań i wiecznego rozgardiaszu. O ile niektóre rzeczy łatwo schować, to są też takie kuchenne produkty i akcesoria, które zwyczajnie lubią nieporządek. Dobrym przykładem są przyprawy – kto nie zna problemu wysypujących się i tracących aromat ziół?

Powstaje więc pytanie, jak dobrze zorganizować strefę przechowywania i przygotowywania posiłków w kuchni, tak by rzeczywiście sprzyjała ona pracy? Kluczem jest wcześniejsze przemyślenie tego: czego, jak często i na którym etapie potrzebujemy. I – w związku z tym – gdzie najlepiej będzie to umieścić.

Drugą kwestią jest optymalny dobór wyposażenia kuchennej zabudowy, czyli wybranie odpowiednich akcesoriów meblowych. Zastosowanie w szafkach – dolnych, górnych, rogowych, a nawet wysokich wysuwanych mechanizmów – carg i szuflad, pozwala przystosować kuchnię do potrzeb konkretnych użytkowników. Ułatwić dostęp i zachować porządek wśród zapasów i zastawy – wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu firmy Rejs.

Organizery do szuflad

Zacznijmy od rzeczy najdrobniejszych – np. wspomnianych wcześniej przypraw. Zamiast przesypywać zioła do przypadkowych, nieforemnych puszek i pudełek lub, co gorsza, trzymać je w otwartych torebeczkach, znacznie lepiej przechowywać je w szklanych, szczelnie zamykanych słoiczkach. Odpowiednio wyeksponowane, umieszczone w organizatorze w płytkiej szufladzie (bez możliwości przesuwania się) pozwolą szybko znaleźć potrzebną w danej chwili przyprawę i zagwarantują jej świeżość.

Korzystając z wykonanych z tworzywa, dostępnych w różnych rozmiarach organizatorów do szuflad marki Rejs, można uporządkować również inne produkty, np. sztućce i niewielkie narzędzia kuchenne – korkociąg, nóż do pizzy itp. Wszystkie drobne i lubiące bałagan akcesoria znajdą swoje miejsce. Oferta obejmuje również inne systemy organizacji i uchwyty m.in. na… talerze. Za ich pomocą można bez trudu bezpiecznie i wygodnie przenieść zastawę do jadalni – dodaje Damian Rybak.

Carga do szafek

A co z produktami dużymi gabarytowo, a do tego często niewymiarowymi – garnkami, brytfannami, patelniami itp.? Te najwygodniej umieścić w pojemnych szafkach podblatowych. I znów – podobnie jak w przypadku drobiazgów, systemy wysuwne, takie jak szuflady czy carga, pozwolą na szybki i łatwy do nich dostęp.

Aby optymalnie wykorzystać miejsce, warto dostosować wymiary szuflady do przedmiotów, które chcemy w niech przechowywać. W przypadku patelni sprawdzą się modele o wysokości 54 lub 86 mm, zaś garnków – 164 lub 204 mm – wyjaśnia Damian Rybak.

Dobrym miejscem do przechowywania dużych sprzętów i naczyń są też szafki rogowe. Pod warunkiem jednak, że i tu zatroszczymy się o montaż systemów wysuwnych.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także