Jak wykorzystać czarny granit w meblach kuchennych?
Czerń wydaje się być barwą wyjątkowo trudną do wprowadzenia do wnętrza, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia. Może być kłopotliwa zarówno pod względem stylistycznym, jak i użytkowym. Jednak granit udowadnia, że czarny to kolor, który może doskonale sprawdzić się w każdej aranżacji.
Czytaj też: Jak zamontować szkło nad blatem kuchennym?
Czerń jako materiał wykończeniowy często wzbudza wątpliwości. Krople wody, kurz, ślady – boimy się, że na czarnym tle wszystko będzie widoczne ze zdwojoną siłą. A przecież intensywny odcień czerni dodaje wnętrzu elegancji, klasy i szyku. Szczególnie, gdy połączymy go ze szlachetnym materiałem, jakim bez wątpienia jest kamień naturalny.
W takiej sytuacji można sięgnąć po czarny granit, który jest odporny na zarysowania, zniszczenia, a także zmiany temperatur. To właśnie dlatego doskonale sprawdzi się w tak wymagającym pomieszczeniu, jak kuchnia. Może być zastosowany jako blat, wyspa kuchenna, wykończenie ściany, zlew czy podłoga. Oprócz swojej wyjątkowej odporności, jest łatwy w utrzymaniu czystości. Odpowiednio dobrane środki do pielęgnacji zagwarantują, że na jego powierzchni nie będą powstawały zarysowania, odbarwienia czy plamy. Granit wystarczy odpowiednio zaimpregnować, a do codziennej pielęgnacji używać delikatnych produktów czyszczących.
Przykładem tego typu materiału jest Black Nayara firmy Interstone. To granit wydobywany w Brazylii. Jest to jeden z najtwardszych rodzajów kamienia. Za jego wyjątkowe właściwości odpowiada proces krystalizacji, który odbywa się pod bardzo wysokim ciśnieniem.