×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jak wyposażyć idealną kuchnię? Sprawdzone sposoby

Jak wyposażyć idealną kuchnię? Sprawdzone sposoby

Autor: mg
Dodano: 03 sty 2018 12:16
Zaktualizowano: 03 sty 2018 12:57

Jak stworzyć przestrzeń, w której gotowanie będzie przyjemnością? W jaki sposób zaaranżować kuchnię, by pogodzić funkcjonalność z estetyką? Podajemy prosty przepis na optymalną aranżację tego wnętrza.

Ergonomia w kuchni

Dobrze zaprojektowana kuchnia pozwala zaoszczędzić do 60% czasu, którego potrzeba na gotowanie. Pierwszym krokiem do stworzenia modnej, funkcjonalnej aranżacji jest podzielenie pomieszczenia na pięć stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania. W strefie zapasów przechowujemy żywność. Z kolei w strefie przechowywania znajdziemy wszelkiego rodzaju sztućce i zastawę, a w strefie zmywania – poza zlewozmywakiem lub zmywarką – środki czyszczące i kosze na śmieci. W strefie przygotowywania posiłków powinien znaleźć się duży blat roboczy, a w jego bezpośrednim sąsiedztwie – wszelkiego rodzaju deski, miski oraz przyprawy. Ostatnia strefa – gotowania – to miejsce, w którym znajdziemy kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę czy garnki i patelnie.

Rozlokowanie stref wiąże się ze sposobem poruszania się po kuchni. W pobliżu drzwi powinniśmy stworzyć strefę zapasów, bo od niej rozpoczynamy cały proces gotowania. Obok tej strefy, nieoceniony okaże się blat roboczy, na którym będzie można wykładać produkty spożywcze, które następnie poddamy rozmaitym czynnościom, takim jak krojenie czy obieranie, a zatem – strefa przygotowywania. Następnie powinny znaleźć się strefy zmywania i gotowania. Ostatnią w kolejności może być strefa przechowywania, w której ulokowane są przedmioty potrzebne do zaserwowania przygotowanego posiłku – sztućce i zastawa.

Każdy centymetr na wagę złota

Meble kuchenne muszą zapewniać optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Pomocne w tym są m.in. systemy cargo. Mamy do wyboru rozwiązania różnej wielkości, przeznaczone do szafek wysokich, niskich oraz narożnych. Wiele z nich można indywidualizować poprzez dodanie półki lub przegródki w wewnętrznym organizerze.

W niewielkich kuchniach doskonale sprawdzą się carga typu mini, które wykorzystuje się w szafkach podblatowych, a także wysuwane carga wąskie, które sprawdzą się np. do przechowywania przypraw i małych pojemniczków, a także różnego rodzaju ściereczek. Wyzwaniem dla projektantów są kuchenne szafki narożne. Tu również można skorzystać ze specjalnych systemów, które pozwalają na bezproblemowe i szybkie wysunięcie całej zawartości szafki narożnej.

Niezbędnym elementem mebli kuchennych są także systemy szuflad z pełnym wysuwem (sprawdzą się nawet w najmniejszych kuchniach). Rozwiązania te dostępne są w różnych rozmiarach i wysokościach. Ich funkcjonalność na pewno zwiększą organizery gwarantujące porządek wśród przechowywanych przedmiotów.

Wszystko pod ręką

Praktycznym rozwiązaniem, które na pewno doceni każdy właściciel funkcjonalnej kuchni, będą relingi z zawieszkami i specjalne koszyczki. Dzięki nim pojemniki na przyprawy, deski do krojenia czy rolki z papierem znajdą się na wyciągnięcie ręki. Przydają się one w zasadzie na każdym etapie przyrządzania posiłków. Aby skrócić czas pracy w kuchni – powieśmy je na ścianie, gdzie nie będą narażone na zabrudzenia lub kontakt z wodą, a jednocześnie – cały czas będą blisko. 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także