Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

System Comfort Box firmy Rejs. Fot. Rejs

System Comfort Box firmy Rejs. Fot. Rejs

  • Autor: mg
  • 03 sty 2018 12:16 (aktualizacja: 03 sty 2018 12:57)

Jak wyposażyć idealną kuchnię? Sprawdzone sposoby

Jak stworzyć przestrzeń, w której gotowanie będzie przyjemnością? W jaki sposób zaaranżować kuchnię, by pogodzić funkcjonalność z estetyką? Podajemy prosty przepis na optymalną aranżację tego wnętrza.

Ergonomia w kuchni

Dobrze zaprojektowana kuchnia pozwala zaoszczędzić do 60% czasu, którego potrzeba na gotowanie. Pierwszym krokiem do stworzenia modnej, funkcjonalnej aranżacji jest podzielenie pomieszczenia na pięć stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania. W strefie zapasów przechowujemy żywność. Z kolei w strefie przechowywania znajdziemy wszelkiego rodzaju sztućce i zastawę, a w strefie zmywania – poza zlewozmywakiem lub zmywarką – środki czyszczące i kosze na śmieci. W strefie przygotowywania posiłków powinien znaleźć się duży blat roboczy, a w jego bezpośrednim sąsiedztwie – wszelkiego rodzaju deski, miski oraz przyprawy. Ostatnia strefa – gotowania – to miejsce, w którym znajdziemy kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę czy garnki i patelnie.

Rozlokowanie stref wiąże się ze sposobem poruszania się po kuchni. W pobliżu drzwi powinniśmy stworzyć strefę zapasów, bo od niej rozpoczynamy cały proces gotowania. Obok tej strefy, nieoceniony okaże się blat roboczy, na którym będzie można wykładać produkty spożywcze, które następnie poddamy rozmaitym czynnościom, takim jak krojenie czy obieranie, a zatem – strefa przygotowywania. Następnie powinny znaleźć się strefy zmywania i gotowania. Ostatnią w kolejności może być strefa przechowywania, w której ulokowane są przedmioty potrzebne do zaserwowania przygotowanego posiłku – sztućce i zastawa.

Każdy centymetr na wagę złota

Meble kuchenne muszą zapewniać optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Pomocne w tym są m.in. systemy cargo. Mamy do wyboru rozwiązania różnej wielkości, przeznaczone do szafek wysokich, niskich oraz narożnych. Wiele z nich można indywidualizować poprzez dodanie półki lub przegródki w wewnętrznym organizerze.

W niewielkich kuchniach doskonale sprawdzą się carga typu mini, które wykorzystuje się w szafkach podblatowych, a także wysuwane carga wąskie, które sprawdzą się np. do przechowywania przypraw i małych pojemniczków, a także różnego rodzaju ściereczek. Wyzwaniem dla projektantów są kuchenne szafki narożne. Tu również można skorzystać ze specjalnych systemów, które pozwalają na bezproblemowe i szybkie wysunięcie całej zawartości szafki narożnej.

Niezbędnym elementem mebli kuchennych są także systemy szuflad z pełnym wysuwem (sprawdzą się nawet w najmniejszych kuchniach). Rozwiązania te dostępne są w różnych rozmiarach i wysokościach. Ich funkcjonalność na pewno zwiększą organizery gwarantujące porządek wśród przechowywanych przedmiotów.

Wszystko pod ręką

Praktycznym rozwiązaniem, które na pewno doceni każdy właściciel funkcjonalnej kuchni, będą relingi z zawieszkami i specjalne koszyczki. Dzięki nim pojemniki na przyprawy, deski do krojenia czy rolki z papierem znajdą się na wyciągnięcie ręki. Przydają się one w zasadzie na każdym etapie przyrządzania posiłków. Aby skrócić czas pracy w kuchni – powieśmy je na ścianie, gdzie nie będą narażone na zabrudzenia lub kontakt z wodą, a jednocześnie – cały czas będą blisko. 

 


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ