×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Kamień, konglomerat czy spiek - co wybrać na blat kuchenny?

Kamień, konglomerat czy spiek - co wybrać na blat kuchenny?

Autor: mg
Dodano: 04 cze 2019 11:38
Zaktualizowano: 06 cze 2019 07:56

Wybór odpowiedniego blatu kuchennego nie jest prosty. Należy bowiem umiejętnie połączyć jego estetykę z funkcjonalnością. Wśród najpopularniejszych rozwiązań dostępnych na rynku znajdują się blaty kamienne, wykonane z konglomeratu kwarcytowego oraz ze spieków kwarcowych. Czym różnią się one od siebie?

Jak powstają?

Blaty kamienne to elementy powstałe w wyniku cięcia i obróbki naturalnych skał, takich jak granit, bazalt czy marmur. Bloki skalne przerabiane są na płyty, które następnie poddaje się procesowi przetwarzania na płyty o grubościach 20 lub 30 mm, a w końcowej fazie - obróbce ich powierzchni. Blaty z kamienia mogą mieć szeroką gamę powierzchni oraz faktur i kolorów.

Z kolei blaty z konglomeratu kwarcytowego są wykonane ze zmielonego naturalnego kwarcu. Kruszywo kwarcowe mieszane jest z żywicą polimerową oraz barwnikami, a także drobinkami naturalnego kamienia czy szkła. Płyty są dostępne w różnorodnych kolorach i stylach, a także w różnych rozmiarach. Ponadto możemy wybrać blat z połyskiem lub matowy, w zależności od upodobania. Płyty konglomeratowe mają grubość 12, 20 i 30 mm.

Kolejnym materiałem stosowanym na blaty kuchenne są tzw. "spieki ceramiczne". To wielkoformatowa płytka ceramiczna, wypalana w piecach, na której powierzchni „nadrukowywana" jest faktura kamienia naturalnego lub pozostawiana jest jednolita barwa. W tym przypadku również można uzyskać faktury powierzchni, takie jak poler czy mat. Płyty ceramiczne są cienkie, lekkie, a co za tym idzie delikatne - ich standardowe grubości wynoszą 4, 6 lub 12 mm.

Utrzymanie czystości

Jeśli chodzi o utrzymanie blatu kuchennego, z pewnością kamień ustępuje konglomeratowi kwarcytowemu czy ceramice. Naturalny kamień jest bowiem bardziej podatny na przebarwienia i zabrudzenia.

Blat z konglomeratu kwarcytowego doskonale sprawdzi się w miejscach, gdzie chcemy zachować czystość i zależy nam na trwałości przez lata. Jest to materiał nieporowaty, co zapobiega rozmnażaniu się bakterii. Wszelkie zabrudzenia można usunąć zwykłą wodą z mydłem, natomiast przy bardziej zaawansowanych plamach wystarczy użyć specjalnego środka czyszczącego, który bez problemu upora się z odbarwieniem.

Blaty ceramiczne, podobnie jak konglomerat kwarcytowy, mają wysoką odporność na zaplamienia, ale ich powierzchnia nie jest już tak wysoce antybakteryjna.

Walory estetyczne

Możliwość dopasowania koloru blatu do wystroju kuchni to niewątpliwie duży atut konglomeratów. W ofercie można znaleźć nie tylko wierne odwzorowania kamieni naturalnych, ale również naturalnie wyglądające biele i czernie czy żywsze kolory niespotykane w naturze, takie jak np. czerwień czy błękit. W przypadku kuchni o niestandardowych rozmiarach dodatkową zaletą będzie możliwość bezspoinowego łączenia, co pozwala na uzyskanie rozmaitych kształtów. 

Jeśli zdecydujemy się na kamienny blat, tutaj nasze możliwości są bardziej ograniczone. Blat jest wycinany z jednego kawałka skały, o naturalnym, czasem nierównym wyglądzie. Dlatego też często kuchnie muszą być planowane wokół projektu wybranej płyty. 

Do zalet płyt ceramicznych na pewno zaliczymy kolor w przypadku, kiedy poszukujemy idealnie jednolitych wybarwień. Brak jakichkolwiek drobinek w strukturze da nam efekt nieomal plastikowej powierzchni. Za wadę możemy uznać to, że wzory na płytach nie wyglądają zbyt naturalnie (są „nadrukowywane") i znajdują się tylko na powierzchni, co powoduje, że krawędź blatu musi być doklejona tak, aby i na niej znajdował się wzór przeniesiony z blatu.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także