×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Kuchnia w bloku. Tak urządzisz wąskie wnętrze

Kuchnia w bloku. Tak urządzisz wąskie wnętrze

Autor: Alicja Pietrowska
Dodano: 01 marz 2016 10:54
Zaktualizowano: 03 marz 2016 08:30

Wąska kuchnia to wyzwanie aranżacyjne. Jak ją urządzić? Podstawą jest odpowiednia kolorystyka, funkcjonalny układ szafek i odpowiedni dobór kuchennych rozwiązań.

Wąska i nieustawna kuchnia może być funkcjonalna i wygodna w użytkowaniu. Należy ją jednak właściwie i sprytnie urządzić. Jak to zrobić? Jeśli mamy taką możliwość wąską kuchnię warto otworzyć na salon. W ten sposób oba pomieszczenia nabiorą przestrzeni i będą wydawać się wizualnie większe. Dodatkowo osoba przygotowująca posiłki nie będzie odizolowana od reszty domowników, co sprzyja integracji rodziny.

Także zamknięta kuchnia nie jest złym rozwiązaniem. Mimo że, wizualnie będzie wydawać się mniejsza, nie musi łączyć się stylistycznie z resztą mieszkania. Dodatkowo dzięki zamknięciu, do salonu nie powinny docierać kuchenne zapachy, a także dźwięk zmywarki czy okapu. 

Najważniejszym etapem w procesie aranżowania nieustawnej kuchni jest wybór odpowiednich mebli. Tu pole do popisu jest całkiem spore. Możemy postawić na gotowy zestaw, jednak w wąskiej kuchni najlepiej sprawdzi się kuchnia pod zabudowę. Meble wykonane przez stolarza będą idealnie dostosowane do wymagań naszej kuchni. W wąskim wnętrzu warto postawić na szafki w jasnym kolorze, np. w połysku, które sprawią, że pomieszczenie stanie się wizualnie większe. Cały efekt podkreśli odpowiednia ilość sztucznego światła, które ułatwi pracę w kuchni. Zamontowane wewnątrz szuflad usprawni odnajdywanie poszukiwanych przedmiotów. 

Warto pamiętać, że kuchnia to miejsce, gdzie wykonuje się wiele czynności na raz, nierzadko wymagających sporo precyzji. Dlatego też trzeba pamiętać, że wszystko czego w danym momencie potrzebujemy, powinno być w zasięgu ręki. Przygotowując posiłki nie mamy czasu na szukanie wszystkich potrzebnych produktów czy akcesoriów. Dlatego ważne jest odpowiednie ulokowanie sprzętów. Te, z których korzystamy rzadziej powinny trafić do górnej zabudowy, zaś najczęściej używane, w pobliżu blatu roboczego i płyty kuchennej. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także