Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

System organizacji szuflad zastosowany w zabudowie kuchennej "KamModuł Premium" firmy Kam. Fot. Kam

System organizacji szuflad zastosowany w zabudowie kuchennej "KamModuł Premium" firmy Kam. Fot. Kam

  • Autor: mg
  • 28 maj 2019 14:05 (aktualizacja: 31 maj 2019 10:11)

Miejsca do przechowywania w kuchni - pomysły do małych i dużych wnętrz

Strefy zapasów i przechowywania na ogół zajmują w kuchennej zabudowie najwięcej miejsca. Podpowiadamy, jak optymalnie wykorzystać miejsce, którym dysponujemy.

Czytaj też: Jak wybrać segregator kuchenny - porady eksperta

W każdej kuchni musimy mieć m.in. najpotrzebniejszą zastawę, garnki i patelnie, a także produkty żywnościowe, takie jak cukier, mąka, zapas wody czy choćby płatki śniadaniowe… Jak je optymalnie rozmieścić w szafkach? I jak sprawić, by były zarazem schowane i łatwo dostępne? Rozwiązaniem są akcesoria meblowe. Systemy wysuwne – takie jak cargo, szuflady czy kornery pozwolą maksymalnie wykorzystać powierzchnię szafek, a zarazem umożliwią nam bezproblemowy dostęp nawet do tych produktów, które znajdują się w głębi. 

Choć kubki i talerze zazwyczaj umieszczamy w szafkach górnych, to podstawą strefy przechowywania są słupki i szafki dolne – w tym te narożne. Dzieje się tak dlatego, że są one głębsze, a przez to znacznie bardziej pojemne. Co ważne, w praktyce głębokość szafek jest zarazem ich zaletą i wadą, gdyż ogranicza dostęp do rzeczy w nich umieszczonych.

Do przechowywania największych produktów, takich jak: garnki, naczynia żaroodporne, blachy i formy do ciast, a także drobny sprzęt agd, idealnie nadają się lekkie szuflady z pełnym wysuwem. W tej sytuacji sprawdzą się również cargo – zarówno te do szafek podblatowych, jak i wysokie. Dzięki możliwości wyboru wysokości szuflady, a także poziomu ułożenia koszy w cargo możemy dostosować meble do produktów, które zamierzamy w nich trzymać, a przez to optymalnie wykorzystać miejsce.

Receptą na pełne zagospodarowanie szafek narożnych są z kolei kornery. Systemy, takie jak dwupoziomowe kosze "Corner Comfort", specjalnie wyprofilowane półki "Corner Optima" czy półki obrotowe, sprawiają, że możemy wygodnie ustawiać produkty w szafce, a co ważniejsze, gdy jest to potrzebne – szybko i bez problemowo je znaleźć i wyjąć. Bez niepotrzebnego i kłopotliwego przestawiania i wyjmowania rzeczy, które znajdują się z przodu – wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu Rejs.

Nie mniej kłopotu co duże nieustawne naczynia sprawiają nam w kuchni drobiazgi – kuchenne akcesoria, sztućce, przyprawy i przybory. Każdy wie, jak trudno utrzymać wśród nich porządek. Tradycyjne szafki nie zdają w tym przypadku egzaminu. Rozwiązaniem są szuflady, które możemy dostosować do naszych potrzeb, wybierając odpowiedni rozmiar (w płytkich szufladach trzymajmy najmniejsze rzeczy, w głębszych – te nieco większe), a także decydując się na systemy organizacji wewnętrznej. Dzięki relingom pudełka, butelki i torebki nie będą się mieszać ani przesuwać podczas otwierania i zamykania szuflady. Z kolei organizery pozwolą posegregować sztućce i podstawowe kuchenne narzędzia, zaś przybornik do przypraw umożliwi odpowiednie ułożenie i wyeksponowanie ziół.

 


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ