×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Miejsca do przechowywania w kuchni - pomysły do małych i dużych wnętrz

Miejsca do przechowywania w kuchni - pomysły do małych i dużych wnętrz

Autor: mg
Dodano: 28 maj 2019 14:05
Zaktualizowano: 31 maj 2019 10:11

Strefy zapasów i przechowywania na ogół zajmują w kuchennej zabudowie najwięcej miejsca. Podpowiadamy, jak optymalnie wykorzystać miejsce, którym dysponujemy.

Czytaj też: Jak wybrać segregator kuchenny - porady eksperta

W każdej kuchni musimy mieć m.in. najpotrzebniejszą zastawę, garnki i patelnie, a także produkty żywnościowe, takie jak cukier, mąka, zapas wody czy choćby płatki śniadaniowe… Jak je optymalnie rozmieścić w szafkach? I jak sprawić, by były zarazem schowane i łatwo dostępne? Rozwiązaniem są akcesoria meblowe. Systemy wysuwne – takie jak cargo, szuflady czy kornery pozwolą maksymalnie wykorzystać powierzchnię szafek, a zarazem umożliwią nam bezproblemowy dostęp nawet do tych produktów, które znajdują się w głębi. 

Choć kubki i talerze zazwyczaj umieszczamy w szafkach górnych, to podstawą strefy przechowywania są słupki i szafki dolne – w tym te narożne. Dzieje się tak dlatego, że są one głębsze, a przez to znacznie bardziej pojemne. Co ważne, w praktyce głębokość szafek jest zarazem ich zaletą i wadą, gdyż ogranicza dostęp do rzeczy w nich umieszczonych.

Do przechowywania największych produktów, takich jak: garnki, naczynia żaroodporne, blachy i formy do ciast, a także drobny sprzęt agd, idealnie nadają się lekkie szuflady z pełnym wysuwem. W tej sytuacji sprawdzą się również cargo – zarówno te do szafek podblatowych, jak i wysokie. Dzięki możliwości wyboru wysokości szuflady, a także poziomu ułożenia koszy w cargo możemy dostosować meble do produktów, które zamierzamy w nich trzymać, a przez to optymalnie wykorzystać miejsce.

Receptą na pełne zagospodarowanie szafek narożnych są z kolei kornery. Systemy, takie jak dwupoziomowe kosze "Corner Comfort", specjalnie wyprofilowane półki "Corner Optima" czy półki obrotowe, sprawiają, że możemy wygodnie ustawiać produkty w szafce, a co ważniejsze, gdy jest to potrzebne – szybko i bez problemowo je znaleźć i wyjąć. Bez niepotrzebnego i kłopotliwego przestawiania i wyjmowania rzeczy, które znajdują się z przodu – wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu Rejs.

Nie mniej kłopotu co duże nieustawne naczynia sprawiają nam w kuchni drobiazgi – kuchenne akcesoria, sztućce, przyprawy i przybory. Każdy wie, jak trudno utrzymać wśród nich porządek. Tradycyjne szafki nie zdają w tym przypadku egzaminu. Rozwiązaniem są szuflady, które możemy dostosować do naszych potrzeb, wybierając odpowiedni rozmiar (w płytkich szufladach trzymajmy najmniejsze rzeczy, w głębszych – te nieco większe), a także decydując się na systemy organizacji wewnętrznej. Dzięki relingom pudełka, butelki i torebki nie będą się mieszać ani przesuwać podczas otwierania i zamykania szuflady. Z kolei organizery pozwolą posegregować sztućce i podstawowe kuchenne narzędzia, zaś przybornik do przypraw umożliwi odpowiednie ułożenie i wyeksponowanie ziół.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także