Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Spieki kwarcowe znajdują szerokie zastosowanie we wnętrzach kuchennych. Fot. Laminam

Spieki kwarcowe znajdują szerokie zastosowanie we wnętrzach kuchennych. Fot. Laminam

  • Autor: mg
  • 28 sie 2018 12:49 (aktualizacja: 29 sie 2018 09:50)

Spieki kwarcowe w kuchni - alternatywa dla drewna i ceramiki

Spieki kwarcowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Równie dobrze mogą zostać wykorzystane jako blaty, fronty meblowe lub okładziny wysp.

Czytaj też: Zobaczcie blaty inspirowane śródziemnomorskimi klimatami

Powierzchnia blatów roboczych musi znieść wiele kuchennych eksperymentów: siekanie, krojenie, zmywanie, działanie wysokiej temperatury… Blaty, nawet z najlepszego gatunku drewna czy płyt meblowych, z czasem pod wpływem wilgoci, wody, gorących naczyń czy brzydkich plam tracą na urodzie i nie prezentują się już tak świetnie. Ich wymiana to nie lada wyzwanie. Dlatego w ostatnich latach coraz większe grono zwolenników zyskują blaty zrobione z materiałów, których podstawowym komponentem są… zmielone minerały. 

Takim nowoczesnym tworzywem są spieki kwarcowe. W porównaniu z konglomeratami czy blatami drewnianymi nie zmieniają wyglądu nawet po wielu latach, nie odbarwiają się, są odporne na mechaniczne i chemiczne uszkodzenia oraz wysoką temperaturę. Zwolenników rozwiązań ekologicznych ucieszy też fakt, że są w 100% naturalne, bo składają się tylko z… wody i kwarcu. Ta dobrze wszystkim znana mieszanka w procesie produkcji zostaje poddana bardzo wysokiej temperaturze i równie wysokiemu ciśnieniu. Dzięki temu materiał, który powstaje, jest twardszy od naturalnego kamienia, a paradoksalnie o wiele od niego lżejszy, co pozwala z kolei na łatwiejszy i szybszy montaż. Dzięki temu ze spieków można wykonywać całkiem spore elementy.

Płyty ze spieków kwarcowych z powodzeniem nadają się np. na blaty dużych wysp kuchennych, stołów czy fronty mebli. Bardzo modne są też wyspy okładane spiekami ze wszystkich stron. Projektanci wnętrz chętnie wykorzystują płyty jako okładziny podłogowe lub ścienne. Spieki potrafią doskonale imitować różne gatunki kamienia (również marmur), drewna oraz metalu, co czyni z nich atrakcyjny wzorniczo materiał.


WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

    • oskarjursza, 2018-08-29 15:19:49
    "bo składają się tylko z… wody i kwarcu" autor czy autorka tego tekstu nie powinna poruszać tematu spieków kwarcowych, które są po prostu gresem w dużym formacie. Jak długo jeszcze ludzie bez odpowiedniej wiedzy będą poruszali tematy o których nie mają pojęcia?