Spiżarnia w kuchni. Zobacz pomysłowe rozwiązania
Spiżarnia w kuchni to zawsze dobry pomył. Jest idealnym miejscem do przechowywania produktów spożywczych oraz zapasów. Można ją urządzić nie tylko w domu - również w mniejszym mieszkaniu znajdzie się na nią miejsce. Pokazujemy jak zaplanować miejsce na domowe zapasy.
Domowa spiżarnia do niedawna uważana była za luksus. Od tego czasu jednak wiele się zmieniło - dziś deweloperzy czy prywatni inwestorzy uwzględniają ją już w projekcie domu czy mieszkania. Gdzie najlepiej ją umieścić? Ci, którzy dysponują dużymi, otwartymi kuchniami - mogą wykorzystać w tym celu małe wnęki lub komórki i ukryć je za drzwiami przesuwnymi. W małych kuchniach natomiast spiżarniany kącik można zaaranżować w formie wysokiego wyciągu.
Spiżarnia znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni. Możemy w niej przechowywać dosłownie wszystko - od domowych przetworów, świeżo przyniesionych zakupów, po książki kucharskie czy zmywarkę. Jest to też idealne miejsce do składowania sprzętów gospodarstwa domowego, z których korzystamy tylko raz na jakiś czas, typu sokowirówka, stolnica czy frytkownica. Wnętrze spiżarni warto funkcjonalnie zorganizować. Półki możemy zagospodarować w systemie kolumnowym lub rurowym. Oba rozwiązania dają możliwość dostosowania długości, głębokości i wysokości półek według potrzeb. Uzupełnieniem półek mogą być funkcjonalne, wysuwane kosze ażurowe.