Szuflada w kuchni. Sprawdź pomysłowe rozwiązania
Są wytrzymałe, odporne na wnikanie nieczystości, płynnie pracują i dobrze wyglądają. Wybieramy kuchenną szufladę.
Porządek i dobra organizacja w kuchni to podstawa. Wszystko powinno mieć swoje miejsce – ułatwi nam to utrzymanie czystości i sprawi, że sprzątanie nie będzie już przykrym obowiązkiem. Do zabudowy kuchennej warto wiec wprowadzić jak największą ilość szafek i szuflad.
Szuflady i szafki znajdujące się blisko płyty grzewczej i zlewu warto przeznaczyć na przechowywanie przyborów, które używamy najczęściej. Najlepszą opcją jest przechowywania ich w szufladzie, którą łatwo wysuwamy i możemy zobaczyć całą zawartość. Na rynku dostępny jest szeroki wybór różnego rodzaju organizerów z przegródkami, które znacznie ułatwiają nam przechowywanie. Warto posegregować przedmioty w zależności od częstotliwości użytkowania – i przedmioty, których używamy sporadycznie umieścić w kolejnych szafkach czy szufladach.
W głębokich szufladach świetnie sprawdzą się różne opakowania – słoiki, butelki i inne opakowania, które umożliwią nam łatwiejsze przechowywanie produktów. Możemy również zamontować separatory, które ograniczą możliwość rozsypania. Jeżeli w szufladzie chcemy przechowywać miski lub talerze a boimy się, że ulegną zniszczeniu podczas odsuwania i zamykania szuflady – zastosujmy matę antypoślizgową, która 'utrzyma miski w ryzach'.