Szuflady w kuchni - rozwiązania proponowane przez czołowych producentów
Szuflady to jedno z najbardziej funkcjonalnych rozwiązań stosowanych w meblach kuchennych. Nic dziwnego, że grono ich zwolenników systematycznie się powiększa.
Dzięki pełnemu wysuwowi szuflady zapewniają bezproblemowy dostęp do wszystkich przechowywanych w nich produktów – po wysunięciu szuflady wszystko mamy w zasięgu wzroku i ręki. Z kolei powszechnie już stosowane systemy miękkiego dociągu i cichego domyku gwarantują wysoki komfort ich użytkowania. Jednak to nie jedyne zalety szuflad. Są one praktyczne przede wszystkim dlatego, że znacznie ułatwiają zorganizowanie i utrzymanie porządku w kuchennych szafkach. A w tych nie brakuje przecież produktów, które „lubią bałagan” – bardzo małych (takich jak sztućce czy korkociąg), jak i dość dużych (zastawa i garnki), o specyficznym, trudnym do ułożenia kształcie (tłuczek, lejek, tarka, przykrywki) i takich, które często się gubią (zapałki, otwieracze do puszek, a nawet… zapasowe klucze).
Kluczem do zaprowadzenia porządku w kuchennych szufladach jest odpowiednia ich organizacja. Najpierw musimy przemyśleć, co gdzie chcemy trzymać. Co przyda nam się w strefie gotowania (np. sztućce i przyprawy), co w strefie zmywania (tabletki do zmywarki, zapasowe gąbki, worki na śmieci), a co w strefie przechowywania. Gdy już sobie odpowiemy na te pytania, pozostaje tylko dobranie typu i rozmiaru szuflady – głębsze na większe produkty, płytsze na drobniejsze – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy Rejs.