Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dzięki systemom organizacji wewnętrznej możemy dodatkowo zadbać o idealny porządek w każdej z szuflad. W ten sposób wszystko mamy pod ręką i na swoim miejscu. Fot. Kam

Dzięki systemom organizacji wewnętrznej możemy dodatkowo zadbać o idealny porządek w każdej z szuflad. W ten sposób wszystko mamy pod ręką i na swoim miejscu. Fot. Kam

  • Autor: mg
  • 13 cze 2019 11:40 (aktualizacja: 14 cze 2019 11:31)

Szuflady w kuchni - sposoby na personalizację

W kuchennej zabudowie liczy się każdy centymetr, który można zagospodarować, Dlatego coraz częściej stosuje się szuflady o zróżnicowanej wysokości, dopasowujące się do spersonalizowanych potrzeb użytkowników mebli.

W nowoczesnej, ergonomicznej zabudowie meblowej w kuchni prym wiodą szuflady. Są nie tylko komfortowe i funkcjonalne, ale pozwalają zaprojektować meble zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami ich użytkowników. To zasługa systemów meblowych, które zapewniają możliwość elastycznego skomponowania własnego układu szuflad. Zamiast uniwersalnych rozwiązań, możemy wybrać wygodny system modułowy, dzięki któremu będziemy dysponować ilością i rodzajem szuflad dopasowanych do własnych preferencji. 

Każdy centymetr zabudowy meblowej powinien być zagospodarowany ze szczególną starannością, dlatego nie powinniśmy zdawać się na przypadkowy wybór. Już na etapie wyboru mebli musimy określić potrzeby użytkownika i według nich zaprojektować niezbędną ilość i wysokość poszczególnych szuflad, w których będzie można wygodnie zmieścić całe „zaplecze kuchenne”, czyli to wszystko, co na co dzień jest niezbędne w kuchni – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej Kam z Milejewa.

Odpowiednia wysokość blatu, układ mebli dopasowany do rozmiarów wnętrza czy właśnie ilość szuflad i ich wysokość to jeszcze do niedawna były atuty kuchni w opcji na wymiar. Obecnie, nawet w przypadku mebli systemowych, możemy samodzielnie zdecydować o wysokości ustawania blatu (dzięki bardzo wygodnej funkcji regulowanych nóżek meblowych) i przede wszystkim o rozmieszczeniu i wysokości poszczególnych szuflad, co pozwala zaprojektować funkcjonalny układ każdego wnętrza kuchennego, niezależnie od jego wielkości.

Czy wysokość poszczególnych szuflad naprawdę ma znaczenie, skoro do zagospodarowania mamy z góry określoną powierzchnię? Ma i to ogromne, ponieważ szuflady o wysokości precyzyjnie zaprojektowanej do przechowywanych w nich produktów, to najskuteczniejszy sposób na optymalne wykorzystanie potencjału zabudowy meblowej.

Głównie przez złą organizację tracimy wiele cennego miejsca w kuchni, a jednym z takich słabych punktów zabudowy meblowej było niedostosowanie powierzchni szuflad do przechowywanych w nich produktów – mówi projektantka. Zadanie każdej z szuflad jest inne, ponieważ będziemy w nich przechowywać akcesoria kuchenne i produkty spożywcze o różnej wielkości, dlatego tak samo powinniśmy zróżnicować wysokość szuflad odpowiednio do różnorodnego asortymentu.

Starannie dobrana wysokość to skuteczny sposób na zoptymalizowanie pakowności i efektywne zagospodarowanie szuflad. Skoro sztućce nie wymagają tyle samo miejsca co naczynia, butelka oleju czy paczka cukru, trzeba zracjonalizować wysokość poszczególnych szuflad, adekwatnie do wielkości produktów, którym będą dedykowane. W głębokich szufladach z łatwością zmieści się duży garnek czy butelka wody mineralnej, ale nie wykorzystamy w pełni dostępnej powierzchni, jeżeli zdecydujemy się w nich przechowywać drobne akcesoria czy przyprawy kuchenne w małych opakowaniach. Na każdą z przechowywanych grup produktów powinniśmy przeznaczyć dokładnie tyle miejsca, ile faktycznie potrzebują. W ten sposób każda z szuflada jest nie tylko odpowiednio zagospodarowana, ale łatwiej zapanować nad porządkiem w jej wnętrzu. 

 


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ