Szuflady w wyspie kuchennej - jak je funkcjonalnie zaprojektować?
Szuflady zastosowane w wyspie kuchennej muszą być funkcjonalne, a dodatkowo wyróżniać się designem i jakością wykonania. Nawet drobny mankament może zaważyć na estetyce tego miejsca. A trzeba pamiętać, że jest ono bardzo wyeksponowane. Dlatego warto zastosować się do kilku wskazówek dotyczących projektowania wyspy.
Czytaj też: Ergonomia pracy w kuchni - kilka praktycznych rad
Najlepiej wyspę zaprojektować tak, by na pierwszy rzut oka nie przypominała typowego... mebla kuchennego. Nie chodzi jednak o to, by wielka bryła cieszyła jedynie wzrok. Wnętrze wyspy to ogromny potencjał przestrzeni do przechowywania, który najlepiej zagospodarujemy za pomocą wygodnych i pojemnych szuflad. Na co trzeba zwrócić uwagę w tej sytuacji?
Na pewno na odpowiedni dobór prowadnic - podpowiada Joanna Nowak z firmy Hettich Polska. W wyspach kuchennych świetnie wyglądają szuflady mające nawet 120 cm szerokości. Jeśli jednak ma to być również szuflada wysoka, w której będziemy przechowywać ciężkie talerze, to koniecznie należy sięgnąć po prowadnicę "Actro", która uniesie obciążenie nawet 80 kg.
A co, jeśli zamiast dużych szuflad chcemy w wyspie zastosować pakiet kilku mniejszych i węższych wysuwanych schowków?
W konstrukcji wyspy dąży się do tego, by zredukować liczbę frontów i widocznych szczelin, dlatego w tej sytuacji lepiej zastosować system szuflad wewnętrznych, ukrytych za jednym wspólnym frontem - radzi Joanna Nowak. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, a jednocześnie pozwala na zamknięcie kilku szuflad jedną płaszczyzną.
Nie tylko mała liczba frontów, ale przede wszystkim rezygnacja z uchwytów - to wymagania stawiane zarówno przez architektów, jak i użytkowników.
System szuflad, preferowany w konstrukcjach wysp kuchennych, powinien umożliwiać konstruowanie frontów bez uchwytów - dodaje Joanna Nowak. Zarówno w naszych systemach "ArciTech", jak i "InnoTech Atira" jest to możliwe, a otwieranie typu push to open nie wymaga wspomagania elektrycznego. Warto podkreślić, że mechanizm taki jest ukryty w prowadnicy i zupełnie niewidoczny dla oka.
Wyspa kuchenna jest mocno wyeksponowana, dlatego wymaga niezwykłej staranności wykonania. Wszelkie niedociągnięcia będą od razu widoczne, również w przypadku szuflad. Do lamusa odeszło myślenie, że wytrzymała kuchenna szuflada musi mieć wyłącznie białe wnętrze i boki.
Jeśli w projekcie kuchni mamy ciemne fronty albo ciekawe elementy z fornirowanego drewna, to warto sięgnąć po szuflady systemowe, takie jak "ArciTech" i "InnoTech Atira" w kolorze antracytowym czy srebrnym, aby jak najlepiej dopasować się do designu całej zabudowy - mówi Joanna Nowak. Dodatkowo reling wysokiej szuflady można zamienić na eleganckie boki wykonane z połączenia elementów drewnianych albo szkła.
Docenimy ten wybór szczególnie, gdy wyspa łączy otwartą przestrzeń kuchenną z salonem. Jeśli szuflady mają się wysuwać od strony salonu, ich wygląd nie może być przypadkowy. Niewidoczne prowadnice, estetyczne boki i doskonale zorganizowane wnętrze powinny być wizytówką kuchennej wyspy.