Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Hettich

Fot. Hettich

  • Autor: mg
  • 26 paź 2017 14:45 (aktualizacja: 27 paź 2017 14:08)

Szuflady w wyspie kuchennej - jak je funkcjonalnie zaprojektować?

Szuflady zastosowane w wyspie kuchennej muszą być funkcjonalne, a dodatkowo wyróżniać się designem i jakością wykonania. Nawet drobny mankament może zaważyć na estetyce tego miejsca. A trzeba pamiętać, że jest ono bardzo wyeksponowane. Dlatego warto zastosować się do kilku wskazówek dotyczących projektowania wyspy.

Czytaj też: Ergonomia pracy w kuchni - kilka praktycznych rad

Najlepiej wyspę zaprojektować tak, by na pierwszy rzut oka nie przypominała typowego... mebla kuchennego. Nie chodzi jednak o to, by wielka bryła cieszyła jedynie wzrok. Wnętrze wyspy to ogromny potencjał przestrzeni do przechowywania, który najlepiej zagospodarujemy za pomocą wygodnych i pojemnych szuflad. Na co trzeba zwrócić uwagę w tej sytuacji?

Na pewno na odpowiedni dobór prowadnic - podpowiada Joanna Nowak z firmy Hettich Polska. W wyspach kuchennych świetnie wyglądają szuflady mające nawet 120 cm szerokości. Jeśli jednak ma to być również szuflada wysoka, w której będziemy przechowywać ciężkie talerze, to koniecznie należy sięgnąć po prowadnicę "Actro", która uniesie obciążenie nawet 80 kg.

A co, jeśli zamiast dużych szuflad chcemy w wyspie zastosować pakiet kilku mniejszych i węższych wysuwanych schowków?

W konstrukcji wyspy dąży się do tego, by zredukować liczbę frontów i widocznych szczelin, dlatego w tej sytuacji lepiej zastosować system szuflad wewnętrznych, ukrytych za jednym wspólnym frontem - radzi Joanna Nowak. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, a jednocześnie pozwala na zamknięcie kilku szuflad jedną płaszczyzną.

Nie tylko mała liczba frontów, ale przede wszystkim rezygnacja z uchwytów - to wymagania stawiane zarówno przez architektów, jak i użytkowników.

System szuflad, preferowany w konstrukcjach wysp kuchennych, powinien umożliwiać konstruowanie frontów bez uchwytów - dodaje Joanna Nowak. Zarówno w naszych systemach "ArciTech", jak i "InnoTech Atira" jest to możliwe, a otwieranie typu push to open nie wymaga wspomagania elektrycznego. Warto podkreślić, że mechanizm taki jest ukryty w prowadnicy i zupełnie niewidoczny dla oka.

Wyspa kuchenna jest mocno wyeksponowana, dlatego wymaga niezwykłej staranności wykonania. Wszelkie niedociągnięcia będą od razu widoczne, również w przypadku szuflad. Do lamusa odeszło myślenie, że wytrzymała kuchenna szuflada musi mieć wyłącznie białe wnętrze i boki.

Jeśli w projekcie kuchni mamy ciemne fronty albo ciekawe elementy z fornirowanego drewna, to warto sięgnąć po szuflady systemowe, takie jak "ArciTech" i "InnoTech Atira" w kolorze antracytowym czy srebrnym, aby jak najlepiej dopasować się do designu całej zabudowy - mówi Joanna Nowak. Dodatkowo reling wysokiej szuflady można zamienić na eleganckie boki wykonane z połączenia elementów drewnianych albo szkła.

Docenimy ten wybór szczególnie, gdy wyspa łączy otwartą przestrzeń kuchenną z salonem. Jeśli szuflady mają się wysuwać od strony salonu, ich wygląd nie może być przypadkowy. Niewidoczne prowadnice, estetyczne boki i doskonale zorganizowane wnętrze powinny być wizytówką kuchennej wyspy. 


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ