Wybieramy blat kuchenny. Modne propozycje
Blat roboczy to najczęściej eksploatowany element wyposażenia mebli kuchennych. Wybierając blat warto zwrócić uwagę na jego jakość, która pozwoli cieszyć się trwałą powierzchnią roboczą co najmniej kilka lat.
Materiały, z których blaty dostępne na rynku są wykonane charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia. Do zniszczenia blatu mogą prowadzić bowiem różnorodne czynniki, np: długotrwały kontakt z wodą, kontakt z wysoką temperaturą, ze środkami chemicznymi i kwasami spożywczymi (chemikalia na bazie chloru, skoncentrowane soki warzywne i owocowe, mogą spowodować zniszczenia lub przebarwienia). Uszkodzenia powierzchni blatu mogą spowodować także noże bądź inne ostre narzędzia używane podczas pracy w kuchni.
Powierzchnie robocze blatów mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów: począwszy od laminatów, poprzez drewno i kompozyty, na kamieniu kończąc. Popularne są blaty robocze wykonane z laminowanej płyty wiórowej. Odbiorcy o bardziej zasobnych portfelach mogą skorzystać z oferty blatów wykonanych z materiałów typu solid surface (np. z corianu), jak też z materiałów naturalnych. kamienia (zwłaszcza granitu). Warte uwagi są też dekory drewnopodobne, np. olcha (zarówno o strukturze matowej, jak i z połyskiem), grusza, buk; jak również dekory imitujące marmury. Do wyboru mamy zarówno wzory matowe, jak i z połyskiem. Miłośnicy nietypowych rozwiązań mogą wybrać blat wykonany ze stali, polecany głównie do wnętrz urządzonych bardzo nowocześnie.
Inna odważna propozycja to blaty odwzorowujące wygląd powierzchni betonu rodem z wielkomiejskiej metropolii: wytartej, porysowanej, zużytej. Wyraźnie widać na nim pęknięcia, rysy czy nierówności.
Obejrzyjcie najciekawsze propozycjie.