×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Wybieramy blat kuchenny. Modne propozycje

Wybieramy blat kuchenny. Modne propozycje

Autor: Alicja Pietrowska
Dodano: 20 paź 2014 10:02
Zaktualizowano: 24 paź 2014 08:04

Blat roboczy to najczęściej eksploatowany element wyposażenia mebli kuchennych. Wybierając blat warto zwrócić uwagę na jego jakość, która pozwoli cieszyć się trwałą powierzchnią roboczą co najmniej kilka lat.

Materiały, z których blaty dostępne na rynku są wykonane charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia. Do zniszczenia blatu mogą prowadzić bowiem różnorodne czynniki, np: długotrwały kontakt z wodą, kontakt z wysoką temperaturą, ze środkami chemicznymi i kwasami spożywczymi (chemikalia na bazie chloru, skoncentrowane soki warzywne i owocowe, mogą spowodować zniszczenia lub przebarwienia). Uszkodzenia powierzchni blatu mogą spowodować także noże bądź inne ostre narzędzia używane podczas pracy w kuchni.

Powierzchnie robocze blatów mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów: począwszy od laminatów, poprzez drewno i kompozyty, na kamieniu kończąc. Popularne są blaty robocze wykonane z laminowanej płyty wiórowej. Odbiorcy o bardziej zasobnych portfelach mogą skorzystać z oferty blatów wykonanych z materiałów typu solid surface (np. z corianu), jak też z materiałów naturalnych. kamienia (zwłaszcza granitu). Warte uwagi są też dekory drewnopodobne, np. olcha (zarówno o strukturze matowej, jak i z połyskiem), grusza, buk; jak również dekory imitujące marmury. Do wyboru mamy zarówno wzory matowe, jak i z połyskiem. Miłośnicy nietypowych rozwiązań mogą wybrać blat wykonany ze stali, polecany głównie do wnętrz urządzonych bardzo nowocześnie.

Inna odważna propozycja to blaty odwzorowujące wygląd powierzchni betonu rodem z wielkomiejskiej metropolii: wytartej, porysowanej, zużytej. Wyraźnie widać na nim pęknięcia, rysy czy nierówności. 

Obejrzyjcie najciekawsze propozycjie. 

 

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także