×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Wyposażenie szafek. Zobacz jak utrzymać w nich porządek

Wyposażenie szafek. Zobacz jak utrzymać w nich porządek

Autor: Marta Ustymowicz
Dodano: 18 lut 2015 09:50
Zaktualizowano: 19 lut 2015 08:06

Kiedy ma się małą kuchnię, trzeba porządnie kombinować, aby zmieścić w niej najpotrzebniejsze rzeczy. Na wszystko jest jednak sposób. Odpowiednie ustawienie szafek oraz zorganizowanie ich wnętrza znacznie ułatwi codzienne przebywanie w kuchni, a także uczyni je przyjemnym.

Kiedy gotujemy, przestrzeń w kuchni nie powinna nas w żaden sposób ograniczać. Stojąc w jednym miejscu powinniśmy mieć pod ręką noże, przyprawy, garnki, deskę do krojenia itp. Wszystko po to, aby "nie biegać" po kuchni z miejsca na miejsce, by wyjąć z szafki czy szuflady potrzebną w danej chwili rzecz. I choć nie zawsze przestrzeń w kuchni pozwala nam na ułożenie w niej przedmiotów zgodnie z zasadami, które proponują producenci, to można sobie dopomóc, stosując wewnątrz szafek i szuflad specjalne systemy segregacji. Dzięki nim dosłownie z zamkniętymi oczami znajdziecie drewnianą łyżkę, czy też ostrzałkę do noży, ponieważ wszystko będzie miało swoje miejsce.

Większość z nas przekonała się już o przydatności szafek typu cargo. Są sprytne, bowiem zajmują relatywnie niewiele miejsca, ale same w sobie są bardzo pojemne. Większe cargo do szafek o szerokości 40, 50 czy 60 cm jest dobrym miejscem do przechowywania suchej żywności, zaś wąskie cargo np. do szafek o szerokości 15 cm może być doskonałą przestrzenią do przechowywania butelek z oliwami, sokami czy octem. Warto zamontować ją wówczas z okolicy kuchenki gazowej, aby mieć je pod ręką podczas przyrządzania posiłków. Numerem jeden, jeśli chodzi o pojemność i praktyczność są wysokie szafki cargo, posiadające nawet cztery poziomy półek. Dzięki temu można w nich przechowywać na prawdę imponującą ilość przedmiotów czy suchego jedzenia. To sprawia, że wysokie cargo można traktować jako namiastkę kuchennej spiżarni.

Już na etapie wyboru mebli kuchennych warto zastanowić się w jakich miejscach będziemy przechowywać poszczególne przedmioty. Dzięki temu możemy w porę wybrać odpowiednie systemy organizacji. Do wyboru jest wiele różnych "ułatwiaczy życia", jak chociażby tace na sztućce, separatory czy maty zapobiegające ślizganiu się rzeczy w szufladach. W miejscu, gdzie będziemy przechowywać zastawę stołową warto rozesłać specjalną matę, która nie tylko zapobiegnie przemieszczaniu się talerzy, ale także zapewni odpowiednią amortyzację. Można także wybrać specjalne stojaki, w których umieszcza się ceramikę. Dzięki temu talerze czy miski będą miały swoje miejsce i nic nie zakłóci ich spokoju w szufladzie. 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także