Meble.com.pl - komfort na miarę

Wydzielona spiżarnia to doskonałe miejsce do przechowywania. Jeśli nie mamy tyle miejsca w kuchni, można w praktyczny sposób zagospodarować wnętrze szafek i szuflad. Fot. GTV

Przechowywanie w kuchni. Pomysły na praktyczną spiżarnię

  • Autor: Marta Pancewicz
  • 14 wrz 2017 10:49 (aktualizacja: 15 wrz 2017 09:41)

Wystarczy nieco wolnego miejsca, trochę wyobraźni oraz kilka sprawdzonych rozwiązań, by stworzyć w domu ergonomiczną i funkcjonalną przestrzeń na własnoręcznie przygotowane przetwory.

Nie da się ukryć – domowe przetwory wróciły do łask i szturmem podbijają jesienne śniadania, podwieczorki i kolacje. Bardzo modny vintage, silny trend eko, a przede wszystkim coraz większa świadomość i dbałość o to, co jemy sprawiają, że chętnie inwestujemy we własnoręcznie przygotowane zapasy. Zmienia się również oblicze tego, co kiedyś nazywaliśmy „spiżarnią”. Chłodne miejsca, ukryte na najniższej kondygnacji domu, przeszły niemałą transformację i pełnoprawnie wkraczają do naszych kuchni – niezależnie od jej aranżacji. Jak więc skomponować funkcjonalną mini – spiżarnię, nie będąc posiadaczem ogromnej, wolnej przestrzeni? Bardzo prosto!

Zacznijmy od miejsca

Jedną z najważniejszych kwestii do rozważenia podczas urządzania spiżarni to jej usytuowanie. Choć kuchnia wydaje się naturalnym wyborem, opcji jest kilka. Dysponując holem czy korytarzem, możemy z powodzeniem wykorzystać znajdującą się tam wnękę i z pomocą drzwi przesuwnych, wysuwanych półek i dodatkowych akcesoriów specjalnych przekształcić ją w estetyczne i funkcjonalne miejsce do przechowywania. W ten sposób, od razu po powrocie z dużych zakupów, będziemy mogli odłożyć zapasy na przeznaczone do tego miejsce.

Z drugiej strony, spiżarnia doskonale sprawdzi się również w kuchennej wnęce - podczas przyrządzania codziennych posiłków wystarczy tylko wyciągnąć rękę, przesunąć skrzydło drzwi i wydobyć odpowiedni słoik. Wykorzystując nawet niewielką przestrzeń, warto postawić na wysokiej jakości systemy przesuwne, które oddzielą obszar roboczy – przeznaczony do gotowania od strefy dedykowanej przechowywaniu produktów spożywczych czy niezbędnych akcesoriów kuchennych.

 - Myśląc o funkcjonalności i projektach nowoczesnych przestrzeni, stworzyliśmy Novo S – trwały i estetyczny system łączący sprawdzone rozwiązania ze swobodą aranżacji - przy jego wykorzystaniu można połączyć dwa rodzaje materiałów w jednym skrzydle drzwi przesuwnych: płytę (18mm) lub szkło (4mm). Dzięki łożyskowanym kółkom i starannie dobranemu aluminium system pracuje cicho i efektywnie nawet przy maksymalnym obciążeniu jednego skrzydła wynoszącym 50 kg. Drzwi przesuwne możemy wykonać z płyty w kolorze mebli kuchennych lub umieścić na nich dowolną grafikę – np. rodzinne zdjęcia. Tak, w sposób estetyczny i niezwykle pragmatyczny ukryjemy domowe przetwory, jednocześnie nadając kuchni nowoczesnego i eleganckiego charakteru. W pełnym porządku i z klasą - podkreśla Joanna Repko, ekspert firmy GTV.

Wybierając miejsce na spiżarnię warto pamiętać, że powinno ono być chłodne, najlepiej usytuowane przy północnej lub najchłodniejszej ścianie, pozbawione okien lub zaciemnione specjalną roletą i siatką przeciwko owadom. Do jego wykończenia użyjmy materiałów, które łatwo jest utrzymać w czystości – farb zmywalnych, płytek ceramicznych czy wykładzin z tworzyw sztucznych.


WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

POPULARNE


NEWSLETTER MEBLE.COM.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Meble.com.pl codziennie w Twojej skrzynce

WNĘTRZA